Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSPORT

Midnatt för Patriots

2002-12-31

Regerande Superbowl-mästarna New England Patriots askunge-roll i National Football League slutade med att divisionsrivalen New York Jets vann sin sista match och därmed snuvade Patriots på en slutsspelsplats.

Ironiskt nog kunde Jets vinna divisionen och därigenom en slutspelsplats tack vare att Patriots i sin sista match besegrade Miami Dolphins. Patriots, Jets och Dolphins slutade alla säsongen med nio segrar och sju förluster, men ligans ganska krångliga regler för att skilja på lag med lika många segrar och förluster resulterade i att Jets vann AFC East, för första gången sedan 1998, medan Dolphins och Patriots som sagt helt hamnade utanför slutspelet.

Det var en besynnerlig säsong för Patriots. Laget sås av många som en ovärdig Superbowl-mästare. Den förmenta bristen på "respekt" tjänade som ett rött skynke för mästarna. Efter en oväntat stark start på säsongen - utklassningar av Pittsburgh Steelers och Jets och en knapp seger över Kansas City Chiefs - öste kommentatorer beröm över Patriots medan lagets anhängare började fantisera om "16-0" (dvs att inte förlora en enda grundseriematch) och en "dynasti".

Därpå följde fyra raka förluster och Patriots spelade allt sämre för var match som gick. I mitten på säsongen lyckades laget åstadkomma en vändning och vann fem av sex matcher. Plötsligt kändes det som 2001 igen, med Patriots på väg mot ännu en segermarsch mot Superbowl. Den vändningen fick dock ett abrupt slut efter två miserabla insatser mot Tennessee Titans och Jets.

Hur kunde Patriots vinna Superbowl förra säsongen men helt missa slutspelet nu?

Den viktigaste förklaringen torde vara att försvaret inte alls var lika tufft i år. En serie småskador förhindrade envist Patriots från att nå förra årets nivå och laget saknar helt enkelt den typen av dominant spelare som kan övervinna medspelares skador och ersättares brister.

Offensivt försökte sig laget på ett Oakland Raiders-liknande passningsspel som visade sig vara på tok för krävande för lagets spelare: Mottagarna lyckades inte hitta öppningar, den offensiva linjen kunde inte ge quarterbacken Tom Brady tillräckligt med skydd och Brady visade sig oförmögen att kontinuerligt göra mycket mer än att kasta korta, snabba sidlinjepassningar. Den typen av passningsspel är ganska lätt att sätta stop för om det inte kompletteras med ett effektivt markspel eller djupledspassningar.

I viss mån var det antagligen oundvikligt att Patriots tappade mark jämfört med förra året då flera av lagets spelare gjorde toppen-insatser. Det mest uppenbara exemplet på det är Troy Brown, en veteran och slitvarg som under sina tio år i NFL gått från sista-reserv till stjärna. I fjol nådde han antagligen toppen av sin karriär vad gäller produktivitet. I år misslyckades han inte bara med att göra den där jättegrejen som fick vågskålen att tippa över till patriots fördel, han gjorde en del kostsamma misstag. Värst var det i returmötet mot Jets när fumlade en punt och gav motståndarna bollen på New Englands 18-yardslinje och ett som det visade sig matchavgörande läge för Jets.

Patriots måste nu välja mellan att försöka förstärka nuvarandespelartrupp och att göra rent hus. Laget valde med stor framgång det senare alternativet inför fjolårssäsongen. Med tanke på att många spelarna är tämligen åldersstigna är det antagligen dags för en ny städomgång.

Det är främst den defensiva linjen och den defensiva backlinjen som behöver förstärkas, men även den offensiva linjen är i skriande behov av en eller helst två nya spelare.

Nåväl, allt i sinom tid. 2002 var en sjujäkla spännande och underhållande säsong för Patriots-anhängare, även om den slutade i dur. Det värsta är inte att Patriots missade salutspelet, det värsta är att det nu dröjer åtta månader tills nästa säsong.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America