Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSPORT

2002 en minnesvärd NFL-säsong

2002-12-31

En synnerligen underhållande och dramatisk NFL-säsong har nått fram till slutspel.

Det har varit en säsong full av tvära kast, oväntade vändningar och dramatiska matcher. Medan en handull lag lyckades bryta sig loss från det övriga fältet i NFC hade drygt hälften av de sexton lagen i AFC chansen att knipa en slutspelsplats i sista omgången. Lag som började säsongen starkt, som San Diego Charger och New England Patriots, klappade ur på sluttampen, medan lag som det strulade för inledningsvis, i synnerhet Jets, Tennessee Titans och Pittsburgh Steelers, spurtade hårt för att nå slutspelet.

Det var en säsong där reservquarterbackar på bred front tog över för skadade eller fallerande stjärnor. Marc Bulger ersatte Kurt Warner i Saint Louis, Chad Pennington ersatte Vinny Testaverde i Jets, Tommy Maddox tog över från Kordell Stewart i Pittsburgh, Koy Detmer ersatte skadade superstjärnan Donovan McNabb i Philadelphia Eagles, enbart för att omedelbart själv skadas och ersättas av Feely. Det var också en säsong där före dettingar kom igen: Rodney Pete i Carolina Panthers, Maddox i Steelers och Drew Bledsoe i Buffalo Bills.

Säsongen rymde också det gamla invanda: Arizona Cardinals var mediokra, Detroit Lions skrattretande, Cinicinnati Bengals pinsamt genomusla och Dolphins misslyckades som brukligt med att leva upp till sin potential.

I år hade Dolphins för första gången sedan sent 70-tal ett mäktigt springspel, anfört av Ricky Williams, mem lyckades ändå bli bortspelat. Delvis berodde det på att laget, till synes ensamt i NFL, saknade en adekvat quarterback avbytarbänken. När finurlige Jay Fielder skadades misslyckades rutinerade reserven Tony Lucas helt med att leda Dolphins anfallsspel. Det resulterade i två snöpliga nederlag mot divisionsrivalen Buffalo Bills, nederlag som i slutändan stod Miami-killarna dyrt.

Årets mest bländande spelare var Atlanta Falcons Michael Vick, en rysligt snabb quarterback som också är en hyfsat bra passare. Hans touchdown-löpning i sudden death mot Minnesota Vikings var en av säsongens absoluta höjdpunkter. Vicks akrobatiska krumbukter räckte för en slutspelsplats, men hans demonstrerade oförmåga att besegra topplag torde medföra att det i övrigt föga imponerade Falcons nått vägs ände.

Årets bäste spelare var Rich Gannon, quarterback-räven som tog Oaklands passningsspel till nya höjder. Gannon passade för 4689 yards (bäst i NFL) och 26 touchdowns (två färre än ligaledande Tom Bradys 28). Till sin hjälp hade Gannon ett par rutinerade mottagare (legendariske Jerry Rice och Tim Brown), ett par yngre (Jerry Porter och Doug Jolley) samt två runningbackar som kompleterade varandra väl (svårstoppade Tyrone Wheatley och och svårfångade Charlie Gardner).

Största besvikelsen var tveklöst Saint Louis Rams, som förra året spelade i Super Bowl och stoltserade med ett anfall som kallades "Greatest Show on Turf". I år ramlade Rams i hop som ett korthus och föll snabbt ut ur slutspelsstriden. En annan besvikelse var Chicago Bears, men de har till stor del sig själva att skylla då de kunde ha förvärvat Bledsoe före säsongen men i stället valde att hanka sig fram med gamlingarna Chris Chandler och Jim Miller.

Vilket av de tolv slutspelslagen kommer att vinna Superbowl (eller Super Bowl, som det egentligen heter)? Om man tror att försvaret väger tyngst i slutspelet - vilket det ibland gör - så är Tampa Bay Buccaneers favoriten. Men Tampa har gått till slutspel med ett toppenförsvar gång på gång de senaste åren utan att nå längre än till semifinal. Varför de skulle lyckas bättre just i år är svårt att förstå.

De två mest kompletta lagen torde vara Philadelphia Eagles och Tennessee Titans. Båda har såväl stenhårda försvar som heta anfall. Ett annat lag som har god bredd är Oakland Raiders, även om laget är mer beroende av sitt anfall än vad Eagles och Titans är.

Jag tror Titans har den rätta kombinationen av talang, erfarenhet och medflyt för att vinna årets Superbowl i San Diego. Slutspelets Dark Horse är Jets, ett humörlag på uppsving.

Här är min rankning av slutspelslagens chanser att vinna Superbowl:

1. Tennesse Titans
2. Oakland Raiders
3. Philadelphia Eagles
4. Tampa Bay Buccaneers
5. New York Jets
6. New York Giants
7. Green Bay Packers
8. Indianapolis Colts
9. San Francisco 49ers
10. Pittsburgh Steelers
11. Atlanta Falcons
12. Cleveland Browns
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America