Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSPORT

Utklassningar och målfoton

2003-01-06

NFLs sjättedelsfinaler bjöd på tre enkla lärdomar: Ge aldrig upp och ta inget för givet - såvida inte du spelar för Colts och Tony Dungy.

New York Jets fortsatte sin uppåtgående trend genom att krossa Indianapolis Colts, Atlanta Falcons utklassade Green Bay Packers, Pittsburgh Steelers besegrade Cleveland Browns och San Francisco 49ers slog New York Giants i en klassiker av Montana/Young-proportioner.

New York Jets - Indianapolis Colts 41 - 0
Den första slutspelsmatchen i NFLs historia mellan två svarta coacher hade ett lättigenkänligt slut: Indianapolis Colts och Tony Dungy förlorade stort och utan att göra något större motstånd.

Från första avsparken till sista bollstarten dominerade Jets eftertryckligt matchens alla skeden.

Tony Dungy anställdes av Colts efter att ha sparkats från Tampa Bay, där han år efter år ledde Buccaneers till slutspel - och oftast snöpliga nederlag. Colts valde Dungy efter att ha gjort sig av med företrädaren Jim Mora som år efter år ledde Colts till slutspel - och snöpliga nederlag. Det ska bli intressant att se hur klubbens ledare, tränare och spelare reagerar på det senaste fiaskot. Det vore dock vansinnigt att avskriva Dungy nu. Det tar vanligtvis ett antal år och försök för en coach att vinna framgång i slutspelet.

Green Bay Packers - Atlanta Falcons 7 - 27
För att ha en chans att vinna Super Bowl är det praktiskt taget nödvändigt att ha en spelartrupp som är mer eller mindre skadefri, en svår bedrift i brutala NFL. Efter en flygande start på säsongen drabbades Packers av en serie skador och inför mötet mot Falcons föreföll laget nedkört och utmattat. Likväl var det svårt att föreställa sig att Packers med magiske Brett Favre skulle förlora en slutspelsmatch på hemmaplan, något som det aldrig förr gjort.

Men det var exakt vad som hände. Trots att Packers lyckades hålla Atlantas vindsnabbe quarterback Michael Vick i någorlunda schack var matchen inte ens jämn. Packers hade vare sig spänst eller udd i anfallsspelet medan försvaret sviktade från första stund. Special teams var inte bara oförmögna att kompensera, de gav upp en touchdown när Atlanta blockade en punt och Falcons Artie Ulmer kastade sig över bollen i Green Bays end zone.

Nu spekuleras det i hurvida Favre (uttalas Farv, med långt "a") kommer att lägga av med fotbollen. Förhoppningsvis fortsättaer han ytterligare ett par år. Han är fortfarande en av ligans bästa quarterbackar och den i särklass mentalt mest orädda.

Pittsburgh Steelers - Cleveland Browns 36 - 33
Inte nog med att Cleveland förlorade tuffa slutspelsmatcher i sista sekunden mot Denver Broncos och John Elway på 80-talet ("The Drive" och "The Fumble"), nu tvingas lagets anhängare att leva med ett svidande nederlag mot de hatade Steelers, ledda av Tommy Maddox, "känd" som MVP i den kortlivade XFL-ligan 2001 och, passande nog, "Comeback Player of the Year" i NFL i år.

Inte heller nog med att Browns torskade, de gjorde det efter att ha styrt spelet större delen av matchen och haft ledningen med så mycket som 17 poäng. Men Steelers vägrade att ge upp och Maddox passade till tre touchdowns i sista kvarten.


San Francisco 49ers - New York Giants 39 - 38
49ers gjorde den näst största vändningen någonsin i en slutspelsmatch genom att hämta in en ett 24 poäng stort underläge.

Inget lag kan fixa en sådan vändning utan att motståndaren begår en massa tabbar. Föjande är de mest uppseendeväckande misstagen som Giants begick bara under matchens tre sist minuter, då 49ers gick från 33-38 till 39-38 och seger.

Taktiskt misstag: Med ledning 38-33, bollen på 49ers 24-yardlinje och ställda inför fjärde-och-ett väljer Giants coach Jim Fassel att försöka sparka ett field goal i stället för att ta en yard och fortsätta anfallet.

Fysiskt misstag: Bakåtkastet är för kort vilket leder till att Giants missar sparken.

Mentalt misstag: Efter att San Francisco avslutar sitt påföljande anfall med en touchdown drar en 49er på sig en bestraffning för osportsligt uppträdande. Det innebär att 49ers kommer att göra avspark från sin 15-yardslinje i stället för, som brukligt, 30-yardslinjen. En Giantsförsvarare tappar dock fattningen, klipper till motspelaren och drar därmed på sig en bestraffning som i praktiken upphäver den mot San Francisco. Ya gotta stay cool, man.

Mentalt misstag 2: Efter touchdownen gör San Francisco ett misslyckat försök att göra två bonuspoäng. Det slutar med att en 49er ruffar en Giant och än en gång drar på sig en 15-yardsbestraffning. Men än en gång tappar Giants fattningen och drar på sig ännu en upphävande bestraffning genom att börja slåss.

Fysiskt misstag 2: Efter allt strul lyckas dock Giants ta sig till San Franciscos 18-yardslinje, tillräckligt nära för att försöka sig på ett matchvinnande field goal med sex sekunder kvar. men återigen är bakåtkastet till killen som ska hålla bollen åt kickern för kort.

Mentalt misstag 3: I stället för att kasta bollen i marken och därigenom stoppa klockan och ge Giants en andra chans att sparka bollen springer bollhållaren ut på högerkanten, desperat spanandes efter någon att kasta bollen till.

Mentalt misstag 4: När de övriga Giants-spelarna inser att det gått springer flera av dem ner mot 49ers mållinje för att kunna ta emot en passning för en touchdown. Dessvärre inbergiper det spelare som inte alls är tillåtna att ta emot en framåtpassning (japp, amerikansk fotboll har gott om regler) vilket automatiskt omintetgör Giants chanser att vinna matchen i sista sekunden. Och hur som helst går passningen inte fram.

Fassel ansågs ligga löst till inför säsongen och nu är rimligtvis hans dagar räknade. De sju ovan nämnda misstagen kan alla rimligen skyllas på bristfällig träning och som coach bär Fassel ansvaret för det.

FOTNOT, 2003-01-06:

NFL tillkännagav dagen efter matchen att det hade varit regelvidrigt för New Yorks bollhållare att "spika" bollen, d.v.s. kasta den i backen för att stoppa klockan. det är dock osannolikt att domarna utdömt den bestraffningen eftersom Giants kicker stod alldeles framför hållaren och var en s.k. tillåten passningsmottagare.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America