Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSAMHäLLE

Bloggarna och Jayson Blair

2003-05-14

Åtskilliga är de s.k. bloggare som kritiskt granskar New York Times, men ingen av dem upptäckte Jayson Blairs journalistiska härdsmälta förrän dagstidningen San Antonio Express-News bad New York Times att undersöka ett fall av misstänkt palgiat. Bloggare kallas personer som driver en webblogg, en frekvent uppdaterad websida som länkar till och kommenterar i bloggarens ögon intressanta artiklar. Med tanke på hur mycket energi som bloggare ägnar Times kan man undra om inte någon eller några av dem borde ha upptäckt Blairs fusk. Amerika.nu frågade via email Dan Kennedy om bloggarnas ringa roll i avslöjandet av Blair.

Kennedy arbetar som mediakritker på alternativa veckotidningen Boston Phoenix. Han ses med rätta av många som en av USAs främsta mediakritker. 1998 bevittnade han på nära håll ett journalistiskt haveri när Boston Globes kolumnister Patricia Smith och Michael Barnicle tvingades avgå efter att ha fabricerat och plagierat.

Såvitt jag förstår så var det traditionell media och inte bloggare som först avslöjade Blair. Förvånade det dig att det var San Antonio Express-News och inte bloggare som knäckte Blair-skandalen?

"Trots att jag skriver en blogg så tillhör jag inte de som ser bloggar som något slags stort framsteg. Det är bara ett intressant, nytt sätt att diskutera nyhetsflödet Mer är det inte."

"Finns det någon nyhet alls som bloggare var först med? Bloggare behöver någonting att länka till. De gjorde ett enormt jobb när de lyckades göra Trent Lott-affären till en huvudnyhet i media, men den storyn hade redan rapporterats, det var bara det att den inte fått den uppmärksamhet som den förtjänade."

"Vad gäller faller Blair så klagade San Antonio Express-News till New York Times och resten är historia. Jag vet inte hur en bloggare skulle ha kunnat upptäcka plagiatet såvida inte han eller hon tipsats om att jäföra artikel A med artikel B."

"Även om Washington Post snabbt hakade på storyn så var det Washington City Paper som svarade för grovjobbet. City Paper är en alternativ veckotidning och således inte direkt en del av ''traditionell'' media."

Vilka om några läxor kan mediagranskande bloggare lära av Blair-skandalen?

"Jag är inte säker på att de kan lära sig några läxor alls annat än att de inte kommer att vara först med nyheter. Vad de kan göra är att göra intelligenta kopplingar och intressanta kommentarer. För övrigt vill jag påpeka att jag inte syftar på en person som John Marshall som faktiskt gör reportage för sin blogg, jag syftar på den stora majoriteten av oss bloggare som bläddrar igenom tidningar och skummar några websiter och sedan lägger upp ett par observationer innan vi jäktar iväg till jobbet."

"Om jag hittar ett uppslag som kräver journalistiskt arbete så struntar jag antingen i det, eller, om jag anser att det är tillräckligt viktigt, så gör jag ett reportage och sparar det för tidningens tryckta version."
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America