Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSPORT

Atlantisk stormaktspolitik

2003-05-16

De två idrottsliga atlantmakterna Big East och ACC ligger plötsligt i fejd med varandra. Dagens tillkännagivande att ACC formellt beslutat att expandera till tolv lag var väntat efter flera dagars intensiva spekulationer. Atlantic Coast Conference försöker erövra de bästa bitarna av Big East för att bli en ledande kraft i collegefotbollen. Big East kämpar för sin överlevnad som en konkurrenskraftig liga.

Big East grundades 1979 och har femton medlemsskolor, av vilka blott åtta deltar i ligans fotbollsserie. ACC grundades 1953 och har nio medlemsskolor. Generellt uttryckt ligger Big Easts skolor i norr och ACCs i söder. Traditionellt är ACC är starkare inom basket (även om Big Easts Syracuse nyligen vann collegebasketmästerskapet), medan Big East stoltserar med topplaget Miami i fotboll. Båda ligorna ligger snäppet under collegefotbollens toppligor (Pacific 10, Southeastern Conference, Big XII och Big 10). Båda ligorna är för små för att få hålla inkomstbringade ligamästerskapsmatcher - collegeförbundet NCAAs regler stipulerar att en liga måste ha 12 skolor fÖr att få ha en ligamästerskapsmatch.

ACC hoppas nu kunna locka till sig Miami, Boston College och Syracuse från Big East och därigenom skapa en liga med tolv lag. En liga med betydligt högre profil inom fotbollen än vad den har i dag. En liga med ett lag i Boston, USAs sjätte största TV-marknad.

Förlorarna i en sådan utveckling vore givetvis lagen som blir kvar i Big East, i synnerhet Virginia Tech - som har ett starkt fotbollslag - och Pittsburgh. En annan stor förlorare vore University of Connecticut, en skola som är mest känd för sitt riksbästa dambasketlag men som under de senaste åren satsat cirka hundra miljoner dollar på att också skapa ett elitfotbollslag. Bland annat har skolan byggt en helt ny stadion för sitt lag. UConn har avtalat att gå med i Big East 2005, men värdet av ett sådant medlemskap är tvivelaktigt om tre av de bästa lagen har försvunnit.

Virginia Tech har ingen som helst lust att överges i en stympad liga. Virginias guvernör, demokraten Mark Warner, har intervenerat i ett försök att göra VT till den tredje kandidaten för medlemskap i ACC. Boston College lär vara av uppfattningen att den skolan inte kommer att överväga ett ligabyte såvida inte Syracuse följer med: BC och Syracuse är regionala och historiska rivaler. BC är en irländsk-katolsk skola medan Syracuse i norra New York har ett lagnamn, Orangemen, som vittnar om en helt annan bakgrund.

På kort sikt anses en expansion av ACC vara en ekonomisk belastning för ligan. Enligt ESPNs Ivan Maisel får var och en av ligans skolor nästan tio miljoner dollar om året från gemensamma media- och licensieringsavgifter. Det ses som troligt att utökandet till tolv lag kommer att resultera i att de ekonomiska tårtbitarna minskar till lite mindre än nio miljoner om året. Det är tydligen viktigare för ACC att säkra sin fortsatta existens genom att slå undan benen för den närmsta konkurrenten än att maximera skolornas intäkter.

Den röriga situationen beror på collegefotbollens struktur. NCAA, det i särklass största förbundet för collegeidrott, består av fyra divisioner: Division 1-A, division 1-AA, division 2 och division 3. De olika divisionerna är i tur indelade i ligor, eller "conferences" som de kallas. Samtliga divisoner utom den bästa, 1-A, har slutspelssystem som kulminerar i en mästarskapsfinal (ej att förväxlas med tidigare nämnda ligamästerskapsmatcher). Division 1-A har i stället för slutspel ett märkligt arrangemang som kallas för mästerskapsserien (Bowl Championship Series) som med hjälp av en tämligen komplicerad och konstlad ekvation väljer ut två lag som möts i en säsongsavslutande match som förhoppningsvis resulterar i att bästa laget kröns till något slags mästare.

För att göra det ytterligare lite mer komplicerat så har division 1-A cirka 117 lag men en blott elva matcher lång grundserie. Dessutom spelar lag från olika divisioner mot varandra. T.ex. kan ett lag i division 1-AA under en säsong möta inte vara andra lag från den divisionen utan också skolor frå division 1-A och division 2.

Personligen är jag inte så förtjust i tanken på att Boston College flyttar till ACC, även om det är mer eller mindre oundvikligt om Miami gör det. Det finns visserligen uppenbara fördelar: En högre profil i södern som gör det lättare att rekrytera spelare (i klartext snabba svarta spelare) och bättre motståndare vilket borde leda till ett större intresse nationellt för BC - att möta Temple, Villanova och Rutgers har inte riktigt samma glamour som matcher mot Florida State, Maryland och Georgia Tech.

Men det finns nackdelar. Spel i ACC betyder längre resor och fler matcher i varma och fuktiga klimat. Att tävla i en sydstatsliga innebär också att konkurrera mot skolor som har fullständigt fanatiska anhängare, en fanatism som ofta leder till korruption på en helt annan nivå än vad Big Easts nordstatsskolor är vana vid. Big East är inte heller fullt så svag som belackare gärna påskinar: Miami, BC, Syracuse, Virginia Tech, West Virginia och Pittsburgh håller alla hög till hyfsad klass, medan Temple ryckt upp sig de senaste åren. Att överge de skolorna för möjligheten att stångas i en riktig tungviktarliga bör inte vara ett lätt beslut.

Just nu känns det som att en utökning av ACC är bättre för ligans nuvarande skolor än för de tilltänkta nykomlingarna.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America