Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuBOSTON

En omstridd domares avsked

2003-05-20

Bostons M-Lo, delstatsdomaren Maria Lopez, har avgått. Maria Lopez har varit föremål för en utdragen kampanj sedan hon 2000 delade ut ett allmänt uppfattat lindrigt straff till en transsexuell person son kidnappade och hotade en elvaårig pojke med en skruvmejsel. Åklagare hade yrkat på åtta till tio års fängelse. Lopez gav den skyldige husarrest och villkorligt fängelse i stället.

Massachusetts har ett förvånansvärt starkt drag av social konservatism och den milda domen upprörde starkt allmänheten. När en TV-kamera dessutom filmade Lopez i färd med att bryskt beordra den protesterande åklagare att sitta när inflammerades sinnena ytterligare. Som lök på laxen startade Lopez eller någon i hennes närhet en smutskastningskampanj mot elvaåringen.

Delstatspolitker krävde hennes avgång och trycket blev snabbt så stort att domstolsväsendet såg sig föranlett att granska hennes hantering av fallet. Förra månaden föreslog utredaren att Lopez skulle avstängas i sex månader samt be om ursält för att hon vilselett utredningen.

Hellre än att be om ursäkt avgick Lopez i måndags.

Lopez framställde kritiken mot henne som en attack på domarkårens sjävständighet, medan hennes kritiker menade att domare måste kunna ställas till svars för särskilt uppseendeväckande domslut. Båda sidorna har i viss mån rätt och det kan knappast förnekas att det är som Lopez hävdat att vreden främst handlat om det lindriga straffet hon gav den transsexuelle brottslingen. Å andra sidan är alternativet till en domare som inte ens vid extrema tillfällen kan reprimeras att införa synnerligen inflexibla och drakoniska straffsatser som har en betydligt större och klumpigare inverkan på domarnas självständighet.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America