Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSPORT

Den hakade hockeyn

2003-06-11

National Hockey League lider av ekonomiska problem, sjunkande intresse och, värst av allt, en föga underhållande produkt.

1987 bjöd på en underhållande Stanley Cup-final mellan Edmonton Oilers och Philadelphia Flyers. På den tiden var Oilers i full effekt med Wayne Gretzky och Mark Messier och NHL-hockey var kul med anfall som böljade fram och tillbaka i ett rasande tempo.

Men det var då. Numera består en NHL-match av oräkneliga hakningar och synnerligen lätträknade skott på mål. Den europeiska invasionen har i kombination med ligans idiotiska vingklippning av de traditionella slagskämparna förvandlat NHL till en serie hakningar, fasthållningar och höga klubbor.

Det är inte kul och publiken, framförallt TV-publiken, vänder ligan ryggen.

Den sjunde finalmatchen i årets Stanley Cup noterade visserligen ABCs bästa tittarsiffror hittills för en NHL-match under innevarande sexårskontrakt, men den faktiska siffran, 4,6% av USAs hushåll, är hiskeligt låg, i synnerhet som finallagen kom från USAs två största TV-marknader (Los Angeles och New York, dit Anaheim respektive New Jersey räknas).

Vägen till den sjunde matchen kantades därtill av rekordlåga tittarsiffror på kabelkanalen ESPN (1,4% och 1,1%) och svaga siffror för matcherna nummer tre t.o.m. sex. Genomsnittliga tittarsiffran för de fem matcherna på ABC var 2,9% enligt Jon A. Dolezar på Sports Illustrated. Lika mycket - eller litet - som kabeltevekanalen USA Network fick första dagen Annika Sörenstam spelade på proffstouren. Sörenstam spelade dessutom på en eftermiddag medan Stanley Cup-matcherna går på mer eller mindre bästa sändningstid.

NHL har förvisso alltid varit fyra (snällt räknat, utan att ta med betydligt populärare sporter som collegefotboll och -basket eller Nascar) på riksplanet i USA, men numera har den svårt att konkurrera ens regionalt. Ta t.ex. Boston, en gång i tiden ett av USAs hockeycentra (och fortfarande hemvist åt ett antal framstående collegehockeylag). På den tiden det begav sig var Bruins en given och central del av stadens idrottsliv. Numera har staden två säsonger: Patriots och Red Sox. Övriga lag är inte mycket mer än bakgrundssurr, något att prata om vi de fåtaliga tillfällen som de två stora inte producerar nyheter, skvaller och spekulationer.

Jag vet inte hur många gånger jag hört fanatiska Bruinsanhängare ringa till WEEIs program och klaga över hur lite tid som ägnas åt hockeylaget. Varje gång svarar radiostationens programledare samma sak: Att responsen bland lyssnare är minimal när de pratar Bruins. När det väl snackas hockey handlar det oftast om hur höga biljettpriserna i Bostons Fleet Center är, eller hur lite pengar Bruins ägare satsar på sitt lag.

NHLs varumärke har tömts på innehåll och ligans produkt tillfresställer knappt någon. Traditionalister saknar slagsmålen och fram-och-tillbaka-hockeyn medan andra ser spelet som hopplöst ihoptryckt på alltför små rinkar som tas upp av allt större spelare.

NHL kan inte förbli Nothing Happens League mycket längre. En bra start vore att ge fler och längre utvisningar för hakningar och färre och kortare avstängningar för slagsmål.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America