Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSPORT

ACC ödelägger Big East

2003-07-02

I universitetsidrottens slag om Atlantkusten har Syd vunnit stort över Nord: Ligan Atlantic Coast Conference har lockat Miami och Virginia Tech - båda skolor med topplag i fotboll - från Big East som nu hotas av sammanbrott.

För ACC är det en något tveeggad framgång. Ligan i stort utvidgas visserligen med två av USAs bästa universitetsfotbollslag, men för de enskilda skolorna kan det komma att medföra mindre pengar och mindre chanser att vinna ligamästerskapet. Under 90-talet dominerades ACC efterstryckligt av Florida State University. Nu kan det i stället bli Miami som mer eller mindre prenumererar på tronen.

För Big East är förlusten av Miami och Virgnia Tech en katastrof. De var otvivielaktigt ligans bästa lag och vann tillsammans nio av de tolv senaste Big East mästerskapen. Miamis medlemskap i ligan garanterade rejäla intänkter från TV-sändningsrättigheter och en chans att spela för det nationella mästerskapet.

Utan Miami och Virginia Tech hotas Big East inte bara av försämrat anseende och minskade intäkter utan dessutom av upplösning. En fotbollsliga måste ha minst sex medlemmar för att erkännas av högskoleidrottsförbundet NCAA, dit Big East och ACC hör.

Big East kommer knappast att kunna reparera förlusten av Miami, men det finns vägar ut ur det hotande mörkret. En är att rekrytera tre skolor från nivån under toppskiktet. Lovande kandidater vore t.ex. Cincinnati, East Carolina och Louisville, skolor som tar fotbollen på allvar och som i dagsläget harvar i ligor svagare än Big East.

Jackpot-scenariot vore att ligan värvar Notre Dame vars fotbollslag utan tvekan är USAs mest populära. Notre Dames fotbollslag tillhör för närvarande inte någon liga alls utan lever i högsta välmåga som en s.k. obunden skola. Skolan kan dock tvingas gå med i en liga om reglerna för det (i.o.f.s. inofficiella) riksmästerskapet ändras. Om det inträffar lär dock Notre Dame snarast gå med i toppligan Big Ten som geografiskt omger skolan snarare än den något mer avlägsna och numera betydligt svagare Big East.

Ursprungligen sökte ACC värva Miami, Boston College och Syracuse men intensivt politiskt motstånd i Virginia satte stopp för det. Ligan övervägde att bjuda in BC tillsammans med Miami och VT, främst för att Miami väldigt gärna ville behålla sina kontakter med Boston där skolan rekryterar många studenter och har en stor grupp alumnigrupp - plus att staden är en av USAs största mediamarknader. ACCs medlemmar ville dock inte ha med en enstaka skola som låg så avsides till jämfört med övriga ACC-skolor. För Boston College och Syracuse som gladeligen sett fram mot att byta från Big East till ACC blev det ett klassiskt fall av att mista hela stycket.

Boston College står nu inför ett vägval. Skolan ser sitt fotbollslag som ett aspirerande topplag men är på goda grunder ovilligt att göra vad som krävs för att g&puml;ra verklighet av ambitionerna. Bland annat är skolan sannolikt alltför strikt i kraven på fotbollsspelarnas akademiska färdigheter.

Om BC flyttat till ACC hade skolan visserligen åtnjutit en högre status och säkrat finanserna, men den hade också ställts inför betydligt tuffare motstånd och längre resor. BC hade rentav kunnat bli en slagpåse i ACC och det hade knappast varit till gagn för skolans självkänsla. Vad skolan faktiskt fortfarande har är något som få andra skolor kan stoltsera med: En årlig match mot katolska rivalen och ovan nämnda Notre Dame.

Det är inte bara fotbollen som berörs av Miamis och VTs avhopp. Skolorna i Big East har vardera lag i minst 15 andra sporter. För de sporterna, ibland kallade olympiska, ibland intäktslösa, kan den nya situationen medföra budgetnedskärningar och i vissa fall att lagen helt läggs ner. För de intäktslösa sporterna på Boston College och Syracuse finns det dock en stor fördel med att stanna i Big East jämfört med att flytta till ACC: Lägre reskostnader.

ACC kommer efter övergångarna kommer ACC att bestå av Clemson, Duke, Florida State, Georgia Tech, Maryland, North Carolina, North Carolina State, Virginia, Wake Forest samt Miami och Virginia Tech. Big Easts fotbollsliga kommer att bestå av Boston College, Pittsburgh, Rutgers, Syracuse, West Virginia och Connecticut (från 2005). Temple kommer att lämna Big East 2004 p.g.a. mediokra resultat och usla publiksiffror.

I ett riksperspektiv innebär övergångarna en ytterligare förstärkning av toppskiktet i den enormt populära högskolefotbollens Division 1, ett toppskikt som består av ACC, Pac-10, Big XII, Big Ten och SEC. Strategiskt kan dock Big Easts sannolika degradering medföra att maktbalansen förskjuts till de svagare skolorna. I dagsläget tillhör 62 av NCAAs 117 skolor i Division 1-A det enormt inkomstinbringande inofficiella mästerskapet Bowl Championship Series. Om Big East efter avhoppen till ACC blir av med sin plats i BCS kommer en majoritet av skolorna att stå utanför BCS - och därmed ha makten att införa ett riktigt slutspelssystem och en jämnare fördelning av TV-intäkterna.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America