Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSAMHäLLE

Christopher Allbrittons krig

2003-08-02

Krigsmotståndaren och frilansjournalisten Christopher Allbritton gjorde ett namn för sig när han bad om och fick pengar från sina webbplatsbesökare för att på plats i irakiska kurdistan rapportera från kriget i Irak. Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt kallar honom "den förste helt oberoende krigskorrespondenten".

Exakt vad Allbritton är oberoende av framgår inte. Inte redaktörer, av vilka han påstår sig ha tusentals. Inte av finansiärer, av vilka han hade hundratals. Definitivt inte av ideologi och politik. Nu står och faller Allbrittons bedrift inte med hans grad av oberoende. Vad han gjorde, att på eget bevåg ge sig in i Irak och löpande rapportera sina intryck var driftigt och djärvt och beundransvärt. Inte tu tal om annat.

Men Brännpunkt vore inte Brännpunkt utan inläggens speciella Brännpunktknorr. Således kläcker Allbritton ur sig:

Amerikanerna var, i bästa fall, dåligt underrättade av sina medier. BBC:s chef Greg Dyke anklagade medierna för att uppträda som om de vore statsstyrda. Umm Qasr "togs" till exempel flera gånger innan staden verkligen togs. Och ett uppror i Basra som rapporterades med stor trovärdighet liksom försvann i krigsdimman - i verkligheten inträffade det aldrig.
Trupper som tillfångatagits av irakier efter att ha kört vilse framställdes som hjältar och de amerikanska kommandostyrkornas "modiga räddning" av meniga Jessica Lynch skedde egentligen först efter att de irakiska trupperna hade flytt från Nasiriyah-sjukhuset, där hon vårdades.
"Ni inser att ni bara hade behövt knacka på dörren, så hade vi kommit med henne, eller hur?" sa doktor Harith al-Houssona till en amerikansk militärläkare efter räden.


För det första så är det naturligtvis bakvänt att påstå att amerikanarna i bästa fall var dåligt underrättade via sina medier. Visst, New York Times redigerade citat för att passa tidningens krigsmotstånd och flera av de stora TV-bolagens tunga nyhetsankare svalde med hull och hår vanföreställningen att kriget gick dåligt för oss. Men de flesta nyhetsmedia kunde tack vare sina inbäddade reportrar ge tittare och läsare en hyggligt god inblick i de allierade truppernas snabba framryckningar.

Självklart bör media i USA och annorstädes utvärdera hur de bevakade kriget och se var misstag begicks och vad som kan göras för att förhindra dem i framtiden. Men att låtsas att just amerikanska media var dåliga på att rapportera kriget, eller att amerikanska media generellt var dåliga går knappast att belägga. Tvärtom, för tittare som följde kriget via Fox News kom Bagdads snabba fall inte som en chock.

Att citera BBCs chef för att kritisera de amerikanska nyhetsmediernas trovärdighet är bara fånigt, dels för att BBC konkurrerar med dem, men framförallt för att det brittiska bolagets egen trovärdighet havererade under kriget.

Att alla rapporter från en krigsskådeplats inte är korrekta borde inte förvåna en journalist, i synnerhet inte när de kablas ut så snabbt som möjligt. Vad gäller soldaterna som togs till fånga så betraktades de som krigshjältar därför att de var underhållssoldater som körde fel och utsattes för ett "rullande bakhåll" i vilket en del av soldaterna agerade hjältemodigt. Det visade sig senare att just Jessica Lynch inte var en av dem.

Vad gäller Allbrittons beskrivning av undsättningen av Lynch så finns det inte mycket mer att säga än att de amerikanska soldaterna agerade lämpligt med tanke på att irakiska förband regelmässigt utnyttjade sjukhus och skolor som kaserner. Att de tillfångatagna soldaterna gavs så mycket uppmärksamhet antagligen främst på att deras tillfångatagande var USAs i särklass största bakslag under kriget och delvis på att soldaternas hemorter slöt upp bakom soldaternas familjer. Jag kan inte föreställa mig att Allbritton skulle föredra att amerikanska media förteg krigsfångarnas öde, så jag förstår inte riktigt vad hans poäng är. Rent militärt dödade soldaterna i 507:e fler fiender än vad alla Bagdads försvarare gjorde tillsammans.

Allbritton uppvisar en klädsam respekt för de s.a.s. vanliga journalisterna som bevakade kriget, men det är på sin plats att ge ett konkret exempel på vad de inbäddade "beroende" reportrarna kunde uppleva.

Jag vet inte vad Allbritton var med om på den relativt tysta nordfronten, men Boston Heralds inbäddade reporter Jules Crittenden pekade under ett av amerikanernas intrång i Bagdad ut anfallande irakier som omedelbart oskadliggjordes av de soldater som Crittenden färdades med. Det är vad man kan kalla "investigative real-time narrowcast journalism." Allbrittons fjällvandring är ett väkommet tillskott men bleknar ärligt talat i jämförelse.

Samtidigt är Allbritton onödigt ödmjuk när han beskriver sig själv som en bloggare. Tekniskt sett kan han förstås beskrivas som en sådan, men till skillnad från gissningsvis 99,9% av alla bloggare ägnade sig Allbritton i Irak åt rapportering snarare än att kommentera andras rapporter. Att säga att Allbritton i likhet med Andrew Sullivan eller Glenn Reynolds är en bloggare är inte att göra den förstnämnde rättvisa.

***


En sak till om BBC. Under kriget sprang uppenbarligen bolagets PR-nissor omkring och spred myten att amerikanska tittare flockades till BBC för att få en "balanserad" bild av kriget. Som bevis hävdades att tittarsiffrorna för BBCs nyhestsändningar under krigets första dagar ökat med 28% i USA. Men de amerikanska nyhetskanalerna hade ökningar på hundratals procent. När jag ringde PBS-stationen som i USA saluför BBCs nyhetsprogram kunde jag inte få tag på någon som alls ville kommentera siffrorna eller hävisa mig till någon som kunde göra det. Det är lätt att förstå varför. När BBCs tappra reportrar i Bagdad envist hävdade att "amerikanerna inte är här" så syftade de antagligen på de amerikanska tittarna.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America