Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuBOSTON

Hennes majestäts polischef

2003-09-09

Bostons polischef Paul Evans har utnämnts till chef för Storbritanniens Police Standards Unit, en myndighet som analyserar och bidrar till förbättringen av brittiska polisers arbetsmetoder.

Det var 1994 som borgmästaren Thomas Menino utsåg Evans till att efterträda William Bratton som dragit till New York för att tjänstgöra som Rudy Giulianis första och antagligen mest kända polischef (Bratton basar i dag över Los Angeles poliskår). På den tiden led Boston fortfarande av hög brottslighet och stora spänningar mellan polisen och olika befolkningsgrupper, i synnerhet stadens svarta.

Bland annat tack vare Evans är det numera öppna kanaler mellan polisen och olika medborgarintressegrupper (kyrkor, grannskapsföreningar m.m.). Det finns i dagsläget ett grundläggande förtroende mellan polisen och stadens invånare som gjort det svårt för såväl radikala som reaktionära agitatorer att slå mynt av en del av polisens mindre lyckade insatser (Massachusetts lokaltrafikpolis i Boston, som inte sorterar under Evans, dras däremot med skamfilat rykte efter anklagelser om att ha trakasserat icke-vita ungdomar).

Om Evans har en svaghet så är det att han har tillbringat hela sin karriär i Boston. Visserligen innebär det att Evans på nära håll upplevt bra mycket: Kravaller, gängkrig, polisskandaler, raspolarisering, gangstervälde, snöstormar och trafikkaos, bara för att nämna en handfull av de utmaningar som Boston ställts inför sedan 1970, då den f.d. marinsoldaten Evans blev polis i Boston.

Å andra sidan så har han verkat i en relativt liten värld med tämligen få och lättidentifierade formella och informella makthavare. Han har heller inte ställts inför den typen av absolut social och ekonomisk utslagning och hopplöshet som lär prägla delar av Storbritannien. Bostons brottslighet är dessutom, de goda relationerna mellan poliser och invånare till trots, fortfarande högre per captia än New Yorks.

I Boston börjar nu spelet om att efterträda Evans. Borgmästaren har tillsatt en grupp med uppgift att rekommendera en ny polischef. Tidsramarna är knappa med tanke på att det är mindre än ett år till nästa stora tilldragelse i Boston: det demokratiska partiets konvent inför presidentvalet 2004.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America