Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSAMHäLLE

Bruce Nussbaum grips av panik

Efter strömavbrottet och de omfattande virusattackerna under sensommaren tappade Business Weeks ledarredaktör Bruce Nussbaum fullständigt huvudet och sinnet för proportioner:

"A huge chunk of the electricity grid fails. The Internet clogs up, and PCs crash. The space shuttle falls to the earth. Complex high-tech systems everywhere appear to be failing, and our society feels increasingly threatened. What is going on? Have we built a high-tech society that is doomed to crash and burn again and again?" ("Technology: Just make it simpler", 2003-09-08)

Kanske beror det på att jag undkom både strömavbrottet och superviruset men jag har svårt att känna mig sår där oerhört utsatt av de högteknologiska systemens påstådda otillförlitlighet. För de flesta av oss är ett relativt kortvarigt strömavbrott, även om det är omfattande, föga mer än irriterande.

För ett par somrar sedan eller så drabbades Boston och kringliggande förstäder av en serie mindre och kortvariga strömavbrott. Just mina kvarter undkom, men ett stenkast västerut på Beacon Street var det vid ett par tillfällen kolsvart och invånarna satt på balkonger och trappuppgångar för att få åtminstone lite svalka - och för att kunna prata med likaledes strömlösa grannar. Av alla de saker som drabbat Boston under de senaste årtiondena - bröderna Bulger, bussningskravaller, Charles Stuart, pedo-prästerna, Bill Buckner, för att ta några av de värsta exemplen - så hamnar strömavbrotten löjligt långt nere på listan. Periodvis hastigt stigande priser på villaolja under kalla vintermånader är ett långt värre gissel.

Nussbaum skyller strömavbrottet på att så många personer tvingades kommunicera med varandra för att stoppa den - men beklagar i nästa andetag centralisering och standardisering som enligt honom ökar sårbarheten. Ett av de enklaste sätten att minska komplexitet är just att centralisera och standardisera. Standardisering är för övrigt någonting som Busniess Week vanligtvis efterlyser i dator/elektroniksektorn.

Han beklagar att så många avväganden och kompromisser måste göras: "Effektivitet mot säkerhet, vinst mot kostnader, vetenskap mot politik." I vilken drömvärld inbillar sig Nussbaum att man kan komma ifrån de avvägningarna?

Det är klart att Nussbaum har rätt i att mjukvaruindustrin måste ägna mer kraft åt kvalitetssäkring och att elnätet måste rustas upp så att det har större kapacitet, bättre driftsäkerhet och en smula mer redundans. Men vilken bransch är inte i behov av bättre kvalitet och driftssäkerhet?

Nussbaums recept går föga förvånande tvärs emot den förenkling som han säger sig efterlysa:

"There is a better way. Design systems that give people adequate time to manage failure. Make them diverse and flexible enough so that parts of a system continue to operate when something goes down. Invest enough resources to have backup that keeps critical functions running when emergencies occur. In effect, provide enough flex in the system to allow human beings the time to manage properly."

Jag har svårt att tro att ovanstånde kravspecifikation kommer att resultera i system som är enkla, okomplicerade och ostandardiserade.

Vad som krävs här är en smula perspektiv. Rymdfärjan är ett extremt högriskprojekt som knappast kan jämföras med någon annan verksamhet. Om vårt energisystem hade samma tillförlitlighet som rymdfärjan - och det är den kopplingen Nussbaum gör - så skulle Basra-borna tycka synd om oss.

Viktigare är dock att de högteknologiska system som Nussbaum så oroar sig över är under av lågskadlighet jämfört med de verkliga och dödliga katastrofer som drabbat och fortfarande drabbar verksamheter som gruvdrift, tillverkningsindustrin, transportnäringarna och rentav underhållningsbranschen.

De digitala systemen framstår i än bättre dager om de jämförs med bilismen som på gott och ont stöpt efterkrigsvärlden och skördat hundratusentals dödsoffer.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America