Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuPOLITIK

Vem behöver en guvernör?

2003-09-23

För ett tag sedan kritiserade jag Svenska Dagbladets USA-korrespondent Karin Henriksson för att hon påstått att en Arnold Schwarzenegger-seger i det stundande ångervalet i Kalifornien skulle underlätta en George W Bush-seger i delstaten i presidentvalet nästa år. Alldeles nyligen hörde jag en amerikansk politisk analytiker av något slag hävda samma sak. En myt blir inte sann bara för att den har stor spridning. Låt oss ta en titt på presidentvalet 2000:

Följande delstater hade en republikansk guvernör 2000 men röstade på Al Gore:

Connecticut
Illinois
Massachusetts
Michigan
New Jersey
New Mexico
New York
Pennsylvania
Rhode Island
Wisconsin

Totalt hade de ovanstående delstaterna 151 elektorröster 2000, av totalt 538. Det motsvarar 56% av de elektorröster som Bush faktiskt vann. Men rösterna från nämnda delstater gick som sagt till Gore och utgjorde 57% av hans 267 elektorröster (inklusive den från District of Columbia som avstod från att rösta i kollegiet).

Samtliga ovanstående delstater med undantag för New Mexico ligger i nordöstra USA eller i den industrialiserade mellanvästern, områden som tillsammans med västkusten är demokraternas kärnområden.

Totalt kom 340 av elektorrösterna 2000 från delstater som hade en republikansk guvernör. Bush vann 189 av dem.

Följande stater hade en demokratisk guvernör 2000 men röstade på George W Bush i presidentvalet:

Alabama
Alaska
Georgia
Indiana
Kentucky
Mississippi
Missouri
New Hampshire
North Carolina
South Carolina

Dessa stater hade totalt 89 elektorröster, en tredjedel av det totala antalet som Bush skrapade ihop.

Mest udda i ovanstående lista är New Hampshire som Bush lyckades vinna tack vare att Ralph Nader tog ett par procent av rösterna, trots att delstaten ligger i det numera nästan kompakt demokratiska New England i nordöstra USA. Merparten av de övriga delstaterna ligger i den amerikanska södern som domineras av republikanerna.

Sammantaget gick nästan hälften av elektorrösterna till den kandidat vars parti inte hade guvernörsposten i respektive delstat. Bra nära krona eller klave alltså. Om Gore vunnit i Florida så hade majoriteten av elektorrösterna gått till den kandidat vars parti inte hade guvernörsposten i respektive delstat (det inluderar elektorrösterna från Minnesota, vars guvernör tillhörde reformpartiet, och Maine vars guvernör var partipolitiskt obunden).

Med andra ord förblir Bushs chanser att vinna i Kalifornien nästa år små, oavsett vem som är guvernör där, såvida inte han kan flytta delstaten till Dixie.

Det innebär inte att fördelningen av guvernörer är oväsentlig för rikspolitiken. Guvernörsposterna har stor betydelse för odlandet av framtida presidentkandidater. Årets svaga fält av demokratiska presidentkandidater beror antagligen delvis på att partiet sopades bort från guvernörsposterna i mitten på 90-talet. I dag är återväxten bättre och om demokraterna förlorar nästa år så har de goda chanser att kunna välja bland flera intressanta guvernörer, som t.ex. Bill Richardson i New Mexico och Mark Warner från Virginia, inför valet 2008.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America