Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuKULTUR & NöJE

Tablågallring, inte massaker

2003-11-04

Varje höst lanserar tv-kanalerna nya underhållningsserien med förhoppningen att vinna tittarnas gunst. Någon enstaka serie blir en succé, några klarar sig hyggligt, en del hankar sig fram mot den oundvikliga nedläggelsen - medan en del riktigt misslyckade serier går under nästan omedelbart.

Bland de första offren i år återfinns "Coupling", en ursprungligen brittisk serie som i sin tur inspirerades av "Friends", om jag minns saken rätt. NBC marknadsförde amerikanska Coupling som en slags "Sex and the City", vilket inte är särskilt slugt eftersom amerikansk eter-TV inte kan ta ut samma kreativa svängar som kabel-TV-program. I och för sig är det tveksamt om någon annan vinkling hade fungerat bättre: De i och för sig få och korta ögonblick av "Coupling" som jag såg var outhärdligt tjattriga och fåniga på ett extremt konstlat "checka-in-vad-vågade-vi-är-som-snackar-djärvt-och-vågat-om-sex." USA gäspade och "Coupling", som NBC placerat på kanalens sedan länge urstarka torsdagkväll, havererade i konkurrensen om tittarna. Den 31 oktober gjorde NBC slut med serien. Det är osäkert om kanalens andra nykomlingar "Lyon's Den" (med Rob Lowe) eller "Miss Match" (Alicia Silverstone) kommer att överleva sina respektive uppehåll under de viktiga "sweeps"-veckorna i november.

I fjol berikade David E. Kelley, mannen bakom "The Practice" och "Ally McBeal", TV-historien med "girls club" (japp, små bokstäver ska det vara). I år kom han tillbaka med "The Brotherhood of Poland, New Hampshire." Dramaserien lär handla om tre bröder i staden Poland i delstaten New Hampshire. Om inte det låter som en kioskvältare så beror det antagligen på att det inte är det. Med färre än sex miljoner tittare blev "Brotherhood" säsongens fiasko för CBS. Inte för att "Brotherhoods" misslyckande är nåt större problem för CBS som har mer än en handfull framgångsrika komedier och dramaserier att falla tillbaka på.

ABC, den eterkanal som regelmässigt sjunker lägst i jakten på tittare, har inte haft några större framgångar med sina nya program i höst, men inte heller några riktiga kalkoner. "Karen Sisco", ett Girl Power-drama om en federal polis i Miami, är antagligen den serie som ligger lösast till då den trots mycket god kritik inte lyckats locka särskilt många tittare.

Efter att ha åtnjutit ett par veckor av höga tittarsiffror tack vare basebollslutspelet åkte Fox på en rejäl kalldusch när nya dramaserien "Skin" och "The Next Joe Millionaire" fullständigt ratades av tittarna. Båda programmen kan betraktas som stendöda. Definitivt död är komedin "Luis" om en doughnut-bagare i Harlem. Dock har Fox en ljusglimt i nya komedin "Arrested Development". Serien är inte bara kul, den saknar dessutom de påfrestande studiogarv som vanligtvis dekorerar amerikanska komedier så att ingen tittare missar de krystade skämten.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America