Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSAMHäLLE

Vinnare och förlorare 2003

2004-01-04

En anspråkslös lista över vinnare och förlorare under 2003.

Vinnare:

George W Bush. USAs president sopade banan med sina motståndare och belackare 2003. Till icke ringa del berodde det dock på att han valde sina fighter omsorgsfullt. Han ska inte ta för givet att han kan komma undan med det länge till.

Florida Marlins. Basebollaget från Miami har i sin korta historia vunnit två World Series och inte förlorat en enda slutspelsserie.

Delstatspolitiker. Kategorin är egentligen för vid för att vara helt förtjänad, men likväl: Ställda inför stora och snabbt växande budgetunderskott i snålkonjunkturens spår skar delstaterna ner utgiftsökningarna.

Internet. Bloggar bidrog starkt till att forma nyhetsrapporteringen. Kampanjfinansiering och -mobilisering flyttade till nätet, mest dramatiskt uttryckt med Howard Deans kampanj. E-kommersen rullade på som en ångvält, alla svar söktes på Google och alla souvernirer passerade genom eBay. T.o.m. domämnnamn tycktes ha repat sig som investering när en spekulant köpte men.com för $1,3 miljoner (men som en bekant och internet-entreprenör kommenterade det: "We don't know how much he'll actually pay and how much is just hype."). DSL- och kabelanslutning blev, liksom trådlösa nätverk, de rigeur för medelklasshem.

Konsumenter. Den svagare dollarn till trots fortsätter USA att översköljas av nästan löjligt billiga varor från omvärlden. I längden kan vi inte sälja våra företag och fastigheter för att köpa kameratelefoner och leksaker - lika lite som andra länder i all evighet kan basera sina ekonomier på att exportera sina varor och besparingar till USA - men tills vidare lever vi som furstar i andras anletssvett. Bättre det än tvärt om.

Mitt Romney. Massachusetts republikanske guvernör lotsade sin budgetåtramning genom delstatens av demokraterna kontrollerade kamrar. Han manövrerade bort Billy Bulger från posten som überboss för Massachusetts universitetssystem. Utan att darra på manschetten tog han strid för både engelskindoktrinering i grundskolan och examensprov på gymnasiet. Jag trodde inte att det var möjligt att han ha en guvernör i Massachusetts som är både kompetent och hederlig.

Förlorare

Grey Davis. Han inte bara sålde sig villigt till alla hugade och ohugade spekulanter, han krävde att bli köpt, men till sist fanns det inga köpare kvar och den omåttligt impopuläre guvernören av Kalifornien formligen kastades ut av uppretade väljare.

Howard Dean. Japp, Howard Dean. Han har skapat sig själv den amerikanska politikens näst största plattform - eller tredje största, beroende på var man placerar Kaliforniens nye guvernör Arnold Schwarzenegger - och allt han använt den till är att demonstrera hur i grunden olämplig han är för posten som president. är Osama bind-Galen skyldig? Dean hyser tvivel. Wow.

Grady Little. Hur bäst beskriva Little? Så här:

Tag allt vad mörker finns i grav
Och allt vad kval i live
Bilda dig ett namn därav
och det till honom giv
Det skall dock bära mindre sorg
än det han bar på Sveaborg.

Konservatismen. Om 2003 knappast kunde ha gått bättre för Bush så kunde det näppeligen ha gått sämre för konservatismen, presidentens övergivna date. Högsta domstolen godkände rasdiskriminering men underkände Texas lag mot homosexuella samlag. Tillsättandet av konservativa domare körde fast i senaten, utan att föranleda några speciella motåtgärder från vare sig presidenten eller ledande senatsrepublikaner. Massachusetts högsta domstol upptäckte att delstatens författning yrkar på homosexuella äktenskap, något som gått människor förbi i drygt tvåhundra år.

De icke-militära federala utgifterna rusade i höjden, bland annat med hjälp av presidentens komplicerade pillerbidrag till pensionärer. Bidraget uppges kosta $40 miljarder om året, men det lär knappast dröja länge innan den uppskattningen drygas ut. Alldeles före julen tillkännagav Vita huset att presidenten avser föreslå en massamnesti för de 9-12 miljoner illegala invandrare som befinner sig i USA. Det är bara att hoppas att konservativa aktivister under 2004 inleder identifierandet och insäljandet av lämpliga konservativa kandidater. Republikanernas kandidat 2008 får inte bli ännu en moderat av Bush-snitt.

New York Times. En av rasdiskrimineringens främsta företrädare blev dess största offer. Tidningens chefredaktör och redaktionschef skyddade, enligt chefredaktörens egen utsago för att främja "mångfalden", en svårartat inkompetent svart journalist som med rader av fabricerade artiklar, citat och återgivelser allvarligt skadade förtroendet för New York Times. Samt kostade chefredaktören och redaktionschefen jobben.

USAs suveränitet. Först drog Bush frågan om krig mot Irak i långbänk i FN, som om den absurda församlingen av tiggare, rånare och andra marxister från Tredje Världen har någon som helst auktoritet över USA. Sedan motiverade högsta domstolen utslag med hänvisning till modern europeisk lagstiftning (man får väl vara tacksam att Sandra Day O'Connor ännu inte fallit för sharia). Och hela tiden spred sig det förhatliga Matricula Consular, en identitetshandling som Mexikos konsulat i USA utfärdar till illegala invandrare, som en epidemi över landet.

Bill Bennett. Mannen som på 80-talet beklagligtvis räddade utbildningsdepartementet från nedläggning avslöjades som en spelgalning. Men hycklare är han alls inte, ty just den lasten har dygdernas talman aldrig förkastat. Som Saturday Night Live's Church Lady skulle ha uttryckt det: "Isn't that convenient?"

Rush Limbaugh. Märkligt var hans påstående att Philadelphia Eagles quarteback är överskattad, och upprörande var hans narkotikamissbruk, men inget går upp mot hans bisarra påståenden om att han är offer för en demokratisk komplott.

Bowl Championship Series. Det var en från början dum idé och den blir inte bättre av att den fungerar så illa.

Hollywood. För ovanlighetens skull lyckades inte högre biljettpriser skyla svalnande intresse för det allt magrare filmutbudet och för första gången på drygt tio år minskade biljettintäkterna. Strategin med att maximera premiärhelgsintäkterna har nått vägs ände nu när de i allt större utsträckning är nära nog de enda intäkterna för Hollywoods förmenta storfilmer. Om öronbedövande och förblindande hajp tillsammans med mastodontdistribution inte ger ösnkvärt resultat så kan det kanske vara dags att göra, hmm, vad ska vi kalla det?, bättre filmer. Filmer med verklig handling, filmer med utvecklade eller åtminstone välspelade karaktärer, filmer som faktiskt är regisserade och inte bara inspelade och klippta, filmer med mer dialog än Hong Kong-cirkus. I vart fall det sistnämnda. Inga fler fjantiga repdrivna luftballeter. Snälla.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America