Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSAMHäLLE

Helt anekdotiskt om arbetsmarknaden

2004-05-27

På fredag nästa vecka släpper Bureau of Labor Statistics arbetsmarknadsrapporten för maj. Jag gissar att den kommer att visa på 200 000 - 300 000 nya jobb. Om jag är överdrivet optimistiskt så beror det antagligen på att jag just nu själv letar folk, något som inte är så lätt som man skulle kunna tro.

Delvis är det vårt eget fel. Visserligen erbjuder vi en "konkurrenskraftig" lön (konkurrenskraftig jämfört med att servera venti lattes, vill säga), men det rör sig om deltidsjobb på "entry-level"-nivå, som amerikanarna plägar kalla det, och den talangpool som vi fiskar i - stadens universitetsstuderande och nyutexaminerade - står inte direkt i giv akt i väntan på jobb den här tiden på året. Så processen kräver ett visst mått av tålamod. Mer tålamod än vad jag hade förväntat mig (helt parentetiskt kan jag nämna att jag för ett par veckor sedan fick ett email från en headhunter, mitt första på tre år - Gonna party like it's 1999!).

Dessutom förefaller det som att det just nu anställs friskt i detaljhandeln och restaurantnäringen. Visserligen satt det åtskilliga "Help Wanted"-skyltar i butiker redan i vintras, men nu tycks det som att företag inte bara annonser om lediga jobb utan dessutom anställer jobbsökande. Det är särskilt restaurantjobben som är besvärliga konkurrenter för oss. För många unga raska gossar och flickor torde det inte vara alltför svårt att tjäna mer på dricks än vad vi erbjuder i timlön. För många 22-ångar torde det därtill vara avsevärt mer glamoröst att servera rosa drinkar med paraplyer än att göra våra dretjobb.

Det varierar väldeliga mellan skolornas benägenhet att ge oss tillträde till deras respektive jobbannonswebplatser. Oftast är det öppna famnen och inga problem, men i bland får man förhandla till sig en listning. På en skola fick vi osannolikt nog tvärnobben. Det fanns ingen chans i världen att skolan skulle lista våra jobb på sin webplats. På frågan varför var svaret att skolans studenter minsann är ämnade för stabila företag med etablerade kundbaser av gott rennomé och inte för några taffliga nystartade tramsföretag. De senare såg skolan som sin uppgift att skydda sina studenter från. Det där låter som en retorisk överdrift från min sida men är faktiskt nästan ordagrant vad skolans representant sa. Och ja, hon använde uttrycket "skydda våra studenter" (fast på engelska, förstås).

I en tid av tilltagande out-sourcing till fjärran länder går vi lite stick i stäv. Vi har förvisso upphandlat en hel del tjänster utomlands, och kommer att göra det även i fortsättningen, men vi försöker också att konsolidera de simplare jobben till kontoret. Varför de simplare? Därför att de består av en massa småuppgifter som är lättare och framförallt snabbare att styra över axeln än över internet. Behöver man verkligen ett värlsomfattande datakommunikationsnät för att säga "gör knappen mörkare?" Mer omfattande uppgifter som kräver större arbetsinsatser och mer sakkunskap är det nästan en lättnad att skicka iväg till Indien eller Ryssland så att man slipper tänka på det en vecka eller två. De verkligt strategiskt viktiga uppgifterna gör man förstås bäst i att inte skicka någonstans alls.

Ideologiskt är jag motståndare mot "särbehandling" och dess ras- och könsdiskriminering, men det är i min yrkesroll som den gör mig rosenrasande. Jag försöker anställa de bäst kvalificerade kandidaterna vi kan få tag på med de avsatta medlen. Livstidsanställda universitetsprofessorer som lallar om strukturell rasism och ingrodd rasism och om hur vi borde anställa folk har ingen trovärdighet. Mer om det någon annan gång.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America