Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuBOSTON

Polisen slår till mot MS-13 i Boston med omnejd

2004-07-03

De s.a.s. traditionella amerikanska gatugängen Bloods och Crips har alltid stått i skuggan av lokala gäng (som t.ex. The Intervale Posse) i Boston. Massinvandringen av centralamerikaner de senaste 20 åren har i stället givit det rikstäckande salvadoranska gänget MS-13 ett rejält fotfäste i staden. MS-13 beskrivs vanligtvis som en tämligen våldsam men inte överdrivet centraliserad organisation. Gängets huvudsakliga verksamhet kretsar som man kan förvänta sig kring narkotika och vapen, kompleterat av allt från djurfäktning till ekonomisk brottslighet som dataintrång och bankomatbedrägerier.

I Boston annonserade gänget sin ankomst för några sedan genom att gruppvåldta två handikappade flickor i förstaden Somerville. Sedan dess har MS-13 ökat betydligt i styrka i Boston-trakten och anses nu vara på väg att etablera sig som regionens starkaste. Bland konkurrenterna finns dels afrikansk-amerikanska gäng - ofta decimerade av våldsamma uppgörelser, polistillslag och demografiska förskjutningar - andra latinoamerikanska gäng, vietnamesiska Bloods, samt, och på sikt, framförallt haitier, en stor och växande befolkningsgrupp.

Boston Globe ("Raid targets ambition of Salvadoran gang", 2004-07-03) och Boston Herald ("Fearing bloodbath, cops corral bangers", 2004-07-03) rapporterar i dag att lokala, delstatliga och federala polismyndigheter under de senaste dagarna genomfört en serie räder i stor-Boston mot MS-13 och gripit "dussintals" av dess medlemmar. Insatserna gjordes dels för att störa gängets försök att etablera djupare rötter och dels för att förhindra ett förestående gängkrig.

Åtskilliga av de gripna MS-13 medlemmarna är som man kan förvänta sig illegala invandrare, en omständighet som förhoppningsvis ger polisen en visst fördel, även om en polischef som citeras i Globe förefaller överdrivet optimistiskt: "Unlike their counterparts across the harbor who are American citizens, when these guys get convicted . . . they get deported. That's good news for us. They're off our radar screen."

Polisen i Massachusetts knäcker knarkligor för fulla muggar dessa dagar. En liga sprängdes förra veckan i tungt brottsbelastade Brockton söder om Boston. Cirka 15 medlemmar i en crack-liga i en av Bostons fattigbostäder snärjdes även de förra veckan. Tre OxyContin-ligor norr om Boston, med totalt 36 inblandade, åkte på pisk den här veckan. Häromdagen sköt två Boston-poliser ihjäl en villkorligt frigiven intern som tydligen försökte etablera sig i branschen i igen. Han tuggade asfalt efter att ha hotat poliserna med en pistol.

Boston Globe rapporterar vidare att heroin numera kostar så lite som fyra dollar påsen, jämfört med upp till 80 dollar för ett OxyCon-piller ("Agencies, communities fight against cheaper, purer New England heroin", 2004-07-04). Heroin är inte bara billigt i östra Massachusetts utan också rent, upp till 90% rent jämfört med riksgenomsnittet på 57%. Utbudet av heroin förklaras av Boston närhet till New York, som enligt artikeln fungerar som distibutionscentral för heroin från Sydamerika.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America