Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuPOLITIK

De ''naturligt konservativa'' mexikanerna

2004-07-04

Republikanska invandringsentusiaster som Jack Kemp och deras opinionsbildande påhejare, främst Wall Street Journals ledarsidor, hävdar ofta och gärna att mexikanska invandrare är "naturligt konservativa" och därför inte utgör något hot mot det republikanska partiets långsiktiga ställning. Som exempel på mexikanarnas förmenta konservatism framhålls att de är katoliker och att de ogillar aborter. Japp, på den dagisnivån harvar den post-nationalistiska högern. Att mexikaner i USA dubbelt så ofta röstar på demokraterna som på republikanerna gör aldrig något större intryck på invandringshögern, annat än att dess företrädare kräver mer invandring för att vinna invandrarnas gunst.

Hur fånig och för den amerikanska högern farlig fantasin om de "konservativa mexikanerna" är understryks av praktiskt taget varenda val i Mexiko och allra senast i delstastvalen i Zacatecas i nordvästra Mexiko. Zacatecas är i likhet med resten av Mexiko löjligt fattigt och uppskattningsvis 1,5 - 2 miljoner av delstatens invånare har flyttat till USA där de lätt kan tjäna tio gånger så mycket för sitt arbete. I Zacatecas vann i går söndag vänsterradikala partiet PRD, till vänster om t.o.m. det tidigare statsbärande västerpartiet PRI, delstatens guvernörsval med nästan 50% av rösterna. PRDs och PRIs kandidater fick tillsammans nästan 90% av rösterna.

"Naturligt konservativa"? Snarast är massinvandringsentusiastiska republikaner onaturligt korkade. I årets val spelar det inte så roll. Sammantaget kommer inte latinoamerikaner utgöra mer än cirka sex procent av väljarna och de är i hög grad koncentrerade till delstater som redan är vunna eller förlorade, främst Texas, Kalifornien och New York. Det främsta undantaget är förstås Florida, men även där utgör vita den stora majoriteten av väljarna och det är således viktigare för republikanerna att locka vita väljare än att jaga relativt få latinoamerikaner. Men på sikt kommer naturligtvis de mexikanska väljarna öka i antal och därmed betydelse. Valresultaten i Mexiko ger en fingervisning om att det ökade mexikanska inflytandet med stor sannolikhet resulterar i att amerikansk inrikespolitik vrids åt vänster. USAs zacatecanska futuro är högre skatter, större brottslighet, mer fattigdom, juridiskt förfall och ekonomisk stagnation.

Men vi kommer i alla fall att kunna fira mångfalden.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America