Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuBOSTON

Polis dödar student efter firande spårar ur

21-10-2004

Firandet efter Boston Red Sox dramatiska semifinalseger mot New York Yankees skördade ett dödsoffer när Boston-polisen öppnade eld mot en folkmassa med ett s.k. icke-dödande vapen. Offret, Victoria Snelgrove, var en 21-årig student vid universitet Emerson i centrala Boston. Situationen spårade efter att mellan 60 - 80 000 människor strömmat till kvarteren runt Red Sox hemmaplan Fenway Park.

Min vana trogen efter betydelsefulla segrar gav jag mig ut i vimlet för att fotografera segerrusiga fans. Fenway Park ligger alldeles intill Boston Unioversity samt ett antal MIT "fraternities". Några kvarter söder om stadion bor åtskilliga studenter från Northeastern University. På Lansdowne Street och Brookline Avenue, som båda ligger alldeles intill stadion, återfinns ett stort antal barer och nattklubbar som regelubundet lockar tusentals törstiga fans när Red Sox eller New England Patriots spelar slutspelsmatcher. Alla dessa studenter och fans sammanstrålar på Brookline Avenue, mellan Yawkey Way, där Sox högkvarter ligger, och Kenmore Square. Därtill tar sig vanligtvis ytterligare tusentals personer till området till fots, spårvagn och bil från andra delar av staden och andra städer.

Av alla dessa människor är en relativt liten men numerärt manstark skara definitvt ute efter att vandalisera och om möjligheten ges, slåss. De flesta andra är där för att titta på. Vanligtvis lyckas polisen hålla en tämligen god ordning, men när folkmassan blir för stor är det naturligtvis en övermäktig uppgift. Folkmassan i gårkväll var den i särklass största jag sett utanför Fenway Park.

Boston-polisen hade laddat med ett mycket stort antal kravallpoliser, hästar och motorcyckelpoliser utplacerade läns Brookline Avenue, från Kenmore Square och söderut. Omedelbart efter matchens slut någon minut efter midnatt började korsningen Brookline/Lansdowne fyllas med folk. Dussintals personer klättrade upp på taken på barerna runt kosrningen, samt på reklamskyltar och lyktstolpar. Efter att ha strosat needför Brookline Avenue genom den svällande massan av firare återvände jag till korsningen, där jag fastnade i folksamlingen som plötsligt blev ogenmtränglig. Efter några ögonblick svepte ett halvdussin ridande poliser in i massan vilket pressade mig och kringstående ut ur den värsta trängseln.

Jag såg dock ingen väg ut ur folkhavet utan tog betäckning intill fyra eller fem Special Operations-poliser som tagit upp positioner bakom sin piket. Där halade de fram minst två s.k. icke-dödande vapen, ofta kallade bean guns. Med ett sådant vapen i hand lyckades en av poliserna med gester övertyga festerna att hoppa ner från taken som de intagit. Trots den ganska kaotiska situationen var poliserna lugna och samlade. Jag var inte den enda som sökt skydd i piketens skugga. Intill mig stod en reporter och en kameraman, jag tror att de var från New England Cable News. En liten incident som med facit hand framstår som ganska pikant inträffade när en synnerligen irriterande, spenslig ung vit man hoppade fram och kaxigt frågade en polis om bössan han höll i var laddad med tårgas eller bönpåsar. "You don't want to find out" svarade polisen.

Vad som inträffade senare på kvällen var att fan återigen klättrade upp på en stänning intill Fenway Park p7aring; Lansdowne Street, Polisen öppnade eld med de s.k. icke-dödliga vapnen - och träffade Snelgrove i ögat. Snelgrove avled senare av sina skador. Polisen har tagit på sig det fulla ansvaret för den unga kvinnans tragiska död och har utlovat en grundlig utredning av dödsfallet.

Klicka på bilderna för att se större versioner:En närbild på den typ av vapen som dödade Snelgrove

Boston Globes bilder från oroligheterna.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America