Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuPOLITIK

Valvaka och lite eftersnack 2004

Intro

Konservativa tidskriften Weekly Standards onlineredaktör Jonathan Last hävdar att John Kerry inte alls var en dålig kandidat, även om han ledde en svag kampanj som inte tacklade terrorist- och krigsfrågorna. Framförall, hävdar Last, lyckades Kerry i sitt nederlag lotsa demokraterna genom blindskärsfyllda vatten:
Did Kerry do anything to damage his party structurally? No. In fact, he did quite the opposite. At a time when all of the cultural tension was pulling Democrats towards the lefty fringe, Kerry, for the most part, resisted. A Howard Dean-style campaign--based on isolationism and pacifism--would have been truly disastrous for Democrats and might have realigned American politics for a generation.

Granted, Kerry didn't help the party as much as he could have by jettisoning the Michael Moore wing. Had he done so, he would have done for Democrats what George H.W. Bush and Bob Dole did for Republicans in the '90s by throwing Pat Buchanan overboard.

But that shouldn't overshadow Kerry's very real accomplishment: He stood his ground as anti-Americanism and knee-jerk pacifism roiled the base of the Democratic party. He prevented the main body of his party from giving in to the Moores, Deans, and MoveOns of the world. And in doing so, he has given them the chance to fight again another day.

Republikanerna hann inte mer än vinna valet innan de interna fientligheterna utbröt. Allt är som vanligt med andra ord. Det var föga oväntat vänsterrepublikanen senator Arlen Specter från Pennsylvania som drog igång det hela genom att offentligt uttala att president George W Bush gör bäst i att inte försöka nominera några abortmotståndare till Högsta domstolen. Det retade naturligtvis gallfeber på konservativa som arbetat hårt för att ge Bush chansen att peta in ett par domare som kan förväntas upphäva Roe v. Wade. Extra irriterande är att Specters konservativa kollega från Pennsylvania, Rick Santorium, och Bush i våras kampanjade hårt för Specter som var utsatt för en mycket tuff primärvalsutmaning från en konservativ republikan i representanthuset. Det har Specter nu tackat för genom att a) knappt lyfta ett finger för presidenten under valkampanjen och nu b) blåsa till strid mot tillsättningen av konservativa väljare.

Det ryktas vilt om att en eller flera vänsterrepublikanska senatorer planerar eller åtminstone överväger att lämna partiet. Det lär dock dröja till efter att alla utskottsplatser har fördelats. Som mest skulle det röra sig om fyra avhoppare, inklusive Specter.

De "exit polls" som gjordes på valdagen har lett till mycket huvdbry. Under själva valdagen fick de många insatta och förstå-sig-påare att praktiskt taget utropa seantor John Kerry till segrare. Nu försöker folk kors och tvärs i nationen att reda ut om 43% av latinoamerikanska väljare verkligen röstade på Bush, som USA Todays exit poll påstår. Enligt siffertrillaren och den konservative journalisten Steve Sailer låg många av siffrorna för latinoamerikanernas stöd för Bush på rimliga nivåer (20-35%) i de flesta delstater. Men i Texas, som har en mycket stor mexikansk befolkning, påstår undersökningen att 59% av latinoamerikanarna röstade på Bush, en totalt och fullständigt osannolikt siffra, vilket folk som sagt just nu är upptagna med att försöka bevisa.

Jag ser åtskilliga kommentarer om att president Bush fick 40-42% av de latinoamerikanska rösterna. Som jag skrivit tidigare här så bygger det på exit polls som med all säkerhet är missvisande. Det kommer att dröja ett tag innan valdistrikts analyser ger oss en vägledning om hur vita och icke-vita röstade.

Så här skrev jag efter valet 2002:
Den sensationella republikanska segern i mellanårsvalet gav partiet majoritet i både senaten och representanthuset och är en triumf för George W. Bush, men knappast ett tecken på att en högervind sveper genom nationen.
I dag råder det ingen tvekan om att Bush ledde en högervåg i tisdagens val.

Vidare skrev jag:
Valresultatet kan märkligt nog komma att leda till ett ökat motstånd i kongressen mot krigen. Demokraterna gick till val på att vara ett huvudsakligen krigsvänligt parti, något som inte alls tilltalade demokraternas vänsterfalang. Med ett svidande valnederlag som resultat är det inte omöjligt att partiet, eller i vart fall stora delar av det, slår in på ett fredligare spår. Måhända kommer Clintonklickens kandidat 2004 att växa fram ur nederlaget 2002, med progressiv inrikespolitik och pacifistisk utrikespolitik som ideologi.
Att kalla Kerry pacifist vore förstås att ta i, men tveklöst vann partiets krigsmotståndare demokraternas eftervalsdebatt.

Från samma artikel:
Likväl har nu demokraterna förlorat majoriteten i senaten, och missat vad många såg som ett gyllene tillfälle att återta majoriteten i representanthuset, nederlag som förhoppningsvis gör slut på Syddakota-senatorn Tom Daschles föga inspirerande tid som demokratisk anförare.
Daschle överlevde den gången, men i tisdags kastades han till sist ut ur senaten av South Dakotas väljare.

Det är alltid lätt att säga i efterhand att en kandidat "aldrig hade en chans". Det vore dock inte rättvist att säga det om Kerry. Likväl var Kerry en svag kandidat. Det är ett av skälen till att Bush - som inte är någon höjdare själv - kunde vinna.

Det är lika bra att börja med gissnings- och önskningsleken inför 2008. Två herrar som jag definitivt inte vill se som kandidater för republikanerna är John McCain och Rudy Giuliani. Colorado-guvernören Bill Owens nämns ofta bland konservativa som en lämplig presidentkandidat. Floridas guvernör Jeb Bush måste ses som utesluten. Visserligen är jag rojalist men det här är ingen j-a monarki. Marylands guvernör Bob Ehrlich framstår som en lovande kandidat.

Demokraterna gjorde starkt i från sig i delstatsvalen i Minnesota. Republikanernas majoritet i delstatshuset där ä nu blott två platser stor.

Eftersom opinionsundersökningsinstitutet Zogby förutspådde Kerry som vinnare står det i dag så här på dess websida:

“We feel strongly that our pre-election polls were accurate on virtually every state. Our predictions on many of the key battleground states like Ohio and Florida were within the margin of error. I thought we captured a trend, but apparently that result didn’t materialize.
Y'all saw shit at Zogby's.

Jag är en smula ambivalent vad gäller stamcellsforskning, men att Kalifornien röstat fram en författningsförändring som tillåter stamcellsforskning i delstaten - inte för att den var föbjuden innan, men ändå - samt skjuter till 300 miljoner dollar om året för ändamålet ser jag som ett tecken på det federala systemets styrka. Jag hoppas att motståndarna mot stamcellsforskning respekterar valet och inte försöker få det upphävt i en domstol.

"Hur kan USA ha blivit så konservativt" är en frågeställning som nu ältas. Till betydande del handlar det dock snarast om försvar av traditionella värderingar. För 10 år sedan fanns homogami inte ens på dagordningen, medan demokraternas presidentkandidat i år kom snubblande nära att stödja idén. USA ha således inte nödvändigtvis blivit mer konservativt, det har däremot blivit mer angeläget att uttrycka konservatismen vid valurnorna.

Jag skrev i natt att Colorado är på drift åt vänster, en tes som styrks av att demokraterna erövrade delstatens båda kamrar, vann valet till senaten samt ökade sin andel av delstatens representanhusdelegation med en man. Allt detta samtidigt som Bush vann presidentvalet i Colorado.
Det är en ganska nedslagen stämningen i Cambridge Massachusetts i dag, vilket är lätt att förstå. "What the hell happened to my country" är en vanlig och inte oberätigad reaktion. Jag räknar med att behandla det ämnet i valanalysen i morgon.
National Review Online uppger att Kerry har ringt till Bush för att gratulera denne till segern.

Republikanerna är övertygade om att de vunnit Ohio. De provisoriska rösterna är för få för att ha en statistiskt rimlig chans att vända valutgången.
Expressen repriserar i en ledarkommentar ett tidigare missförstånd:
När han 1998 blev omvald i en jordskredsseger gjorde han det mycket på grund av att latinoamerikanerna gick från mycket lågt till uppåt 30 procentigt republikanskt röstande.

Republikanerna åkte på däng i delstatsvalen i Massachusetts. Demokraterna ökar sin redan förkrossande majoritet i delstatskongressen. För republikanske guvernören Mitt Romney innebär det att den lätt kan trumfa veton.

Slutord innan jag gå och lägger mig: Bush vann det här valet tack vare att så många väljare gick till val på moralfrågor. Konservativa vann det här valet. Jag hoppas att presidenten kommer ihåg det.

MSNBC redovisar en "exit poll" som uppger att 42% av hispanics röstade på Bush, och hela 59% i Texas. De siffrorna är helt uppåt väggarna. Om 59% av hispanics röstat på Bush så hade Bush fått långt mer än 61% av rösterna i Texas. MSNBCs exit poll är skräp.

Vi har hyggliga chanser att öka senatsmajoriteten till 54. Därtill med mer konservativa senatorer än tidigare. Det är en framgång som förpliktar.
Udda situation i New Mexico: Färre röster har avlagts där än vad som var fallet 2000.

Den motbjudande demokratiske vicepresidentkandidaten John Edwards blåser till strid. Demokraterna ger inte upp. "Varje röst räknas och varje röst ska räknas." Det var allt han hade att säga. Jösses. Han introducerades som USAs nästa vicepresident, så Kerrys kampanj är otvivelaktigt inställd på kamp.

Mort Kondracke rapporterar på Fox News Channel att demokraterna har chartrat flygplan för att flyga in lassvis med advokater till Ohio i jakt på något att stämma över. Han uppgav också att många av rösträknarna i Iowa är utmattade och överväger att avbryta rösträkningen. Bush har en liten ledning i Iowa.

Bush har just nu 3,6 miljoner fler röster än Kerry enligt CBS.
AP uppskattar att republikanerna kommer att sitta på 232 platser i representanthuset, en ökning med 5. Just nu tycks det som att republikanerna har vunnit en storseger...med en ytterst liten marginal.

När man tittar på den blå-röda kartan just nu så ser det ganska vackert ut, med demokraterna som randstater längs Stilla havet, Stora Sjöarna och New England. Men på sikt, senast 2012, måste republikanerna klura ut ett sätt att kompensera för den växande lationamerikanska väljarkåren som akut hotar republikanerna i Colorado och New Mexico, och på sikt i hela sydvästra USA, inklusive Texas.

Okej, Pennsylvania kommer att bli jämnare är New Jersey. Inte för att det förändrar något, men det känns mer naturligt, på något vis.
Om de nuvarande resultaten står sig kommer Bush att få 286 elektorröster och således göra det mycket lockande för demokraterna att försöka stämma fram en seger i Ohio.

Bush har äntligen tagit en knapp men ändock ledning i Nevada. Han leder också, knappt, i Iowa. Hans försprång i New Mexico ser bättre ut.
Förslag 200 vinner med 56% - 44% i Arizona. Något mindre än jag hoppats, men en klar majoritet likväl.
Kerry-kampanjen vägrar att ge upp i Ohio, vilket man kan förstå. Men de har 100 000 röster att jaga i fatt.
Marijuanalegalisering förlorade i Alaska 57%-43% och är på väg att förlora i Oregon (58%-42%), men marijuana för medicinskt bruk vinner i Montana, 65%-35%.

Steve Sailer är inte imponerad av Bushs framgångar:
So, how much would Bush be winning by if:
- He'd invaded only Afghanistan
- He hadn't run up vast deficits
- He'd been against illegal immigration
- He'd been against racial quotas?
5 points? 10 points? 15 points? A sensible Republican President could have breezed home this year, but Bush isn't one of them.

Demokraten Salazar senatsvalet i Colorado. Bläh.

Demokraterna tror fortfarande att de har en chans att vinna Ohio. Allt står och faller med Ohio. 200 000 - 250 000 provisoriska röster har ännu inte räknats plus att det fortfarande finns en signifikant volym oräknade demokratiska röster i delstaten.

Kerry kommer sannolikt att vinna i New Hampshire och demokraterna ser ut att vinna guvernörsvalet där. Republikanerna vinner dock senatsvalet och de två representantplatserna.
I Florida vann ett folkomröstningsförslag om att föräldrar måste underrättas innan deras minderåriga barn får genomgå en abort med 65%-35%.

Massinvandringsmotståndaren Mark krikorian uppger på National Reviews blogg att att invandringsskeptiska politiker har vunnit viktiga segrar:
In Texas, Pete Sessions (A+) stays and Martin Frost (D-) goes. Republicans kept the Oklahoma Senate seat, but traded Don Nickles (D+) for Tom Coburn (B+, based on his former tenure in the House). North Carolina traded up, replacing John Edwards (D) with Richard Burr (B). Thune wasn't very good on immigration while in the House (C+), but if he wins, he'd replace Daschle's D-. DeMint (B), Isakson (B-), and Vitter (B) (I hope) all replace senators with comparable grades, while Campbell (D+), Fitzgerald (D+), and Graham (F) were so bad, their replacements can't be much worse.

Det har ryktats på internet (the internets, som presidenten brukar säga) att republikanerna har greppat 40% av latinoamerikanska (hispanic) röster. Det tvivlar jag starkt på. Max 33% gissar jag.

Fox News Channel uppger nu att Bush kommer att vinna i Ohio.
Fox News Channel uppger att Kerry vinner New Hampshire och dess fyra elektorröster. Det är kvällens första sidbytare. Kanalen uppger också att republikanerna vunnit senatsvalet i Louisiana. Därmed har republikanerna säkrat majoriteten i senaten.

Om de båda kandidaternas respektive ledningar som de är just nu reflekterar slutresultatet så vinner Bush med 274 elektorröster mot Kerrys 264. New Hampshire och Nevada skiftar från rött till blått, New Mexico från blått till rött.

Ännu har ingen delstat bytt sida jämfört med 2000. Jag tror vi kan säga att USA är en delad nation, trots att många proffstyckare anser att det påstående är grovt överdrivit.

Bush-kampanjen uppger enligt Fox News-korrespondent att Bush kommer att vinna Ohio.

Oavsett hur det går i valet så står det helt klart att de "exit polls" som ingav demokraterna så mycket hopp tidigare under dagen var missvisande till grovt missvisande. Det kan inte uteslutas att Kerry-affilierade personer spred siffrorna för att få republikanska väljare att ge upp och inte rösta.

CBS tror att Bush vinner i Florida. Demokratiska tungviktigare uppges viska att det stämmer.

Susan Estrich uppgav på Fox News Channel att Kerry-kampanjens tungviktare har god förhoppningar om att vinna sannolikt valavgörande Ohio.
Salazar leder knappt över republikanen Coors. Thune leder knappt över Daschle.

Bill Kristol tror nu att Bush kommer att vinna Florida. Bush uppger enligt National Reviews vanligtvis felunderrättade Kathryn Lopez att han kommer att vinna i Ohio och kanske också i New Hampshire.
Nej till homogami-folkomröstningar (senast uppdaterad 00:06 Eastern Time):

Arkansas: 74%
Georgia: 76%
Kentucky: 75
Michigan: 61%
Mississippi: 86%
Montana: 61%
North Dakota: 75%
Ohio: 62%
Oklahoma: 74%
Oregon: 54%
Utah:74%

Fox News Channel uppger att vänsterrepublikanen Arlen Specter blir återvald efter ett oväntat jämnt val. Generellt har det gått bra för republikanerna i senatsvalen, men det är fortfarande jämnt i Florida och Colorado.

Fox News Channel har ännu inte gett Colorado till Bush.
ACLU har börjat stämma folk nere i Florida. Zzzzzz.
CBS hävdar att Bush vinner Colorado, en delstats som lite halvt sett halvskakig ut de senaste dagarna. Hittills har Bush inte förlorat en enda delstat. Det har å andra sidan inte Kerry gjort heller, men nu har han dragit ifrån lite i New Hampshire.

Oerhört jämnt mellan konservative republikanen Thune och demokratiske senatsminoritetsledaren Daschle i South Dakota. De sista opinionsundersökningarna gav Thune en ledning med 3%, men just nu är det mer eller mindre 50-50.
Det ska bli mycket intressant att se hur väljarna fördelar sig rasmässigt. Min förväntning var att vita skulle utgöra 80% av väljarna, jämfört med 81% 2000, men det kanske landar vid 81-82%. Ju fler vita, desto bättre för Bush. Jag undrar också hur stor andel av de vita röstade på Bush.

Bill kristol citerar anonym republikansk nummerknäckare som ger Bush 75% chans att vinna Florida.

Republikanerna har vunnit ett av de nya representanthusdistrikten i Texas. Suh-wee-teh.

I Columbus Ohio kräver demokraterna att vallokalerna ska hållas öppna till midnatt. De körde med liknande fulspel i Saint Louis 2000.

Just nu är New Hampshire exakt 50-50. Drama.

Sittande republikanske senatorn Jim Bunning i Kentucky förefaller ha vunnit med blott 18 000 rösters marginal. Bunning började valkampanjen med ett stort försprång men hans stundtals bisarra beteende och uttalanden gjorde valet till en rysare. Fox News Channel understryker att valet inte kan anses avgjort, det kan ha förekommit rösträkningsfel.

Det är jämnare i New Jersey än i Pennsylvania. WTF.

Bush ser ut att ha säkrat Arkansas. Tack för det.

Förslaget i Colorado om att fördela en del av delstatens elektorröster per representanthusdistrikt är på väg att förlora stort. Författningsideologiskt var det ett oerhört dumt förslag som undergräver delstatens ställning i unionen. Ur partistrategisk synpunkt var det korkat för demokraterna eftersom delstaten tämligen kvickt glider åt vänster.

Kvällens tema: Den röd-blå elektorkartan ser ut som 2000, antagligen med undantag för New Hampshire som sannolikt går till Kerry. Slate tror att att Kerry vinner i Pennsylvania, Florida och Ohio, vilket skulle innebära storseger för Kerry (med moderna mått mätt). I Pennsylvania ser han i alla fall ut att vinna stort.
Michael Barone tröskar på Fox News Channel igenom volymen av röster i Florida. Båda sidor har gjort stora framsteg.

Bush ser ut att gå mot en klar seger i West Virginia. När han vann den delstaten förra gången var en överraskningsseger. Jag antar att vi nu kan säga att West Virginia äntligen sällat sig till det republikanska sydstatsbältet, även om demokraterna kommer att vara fortsatt starka där i 10-15 år.

Ruskigt jämnt i Arkansas. AR får inte gå förlorat.

Republikanen Demint vinner en tidigare demokratisk senatsplats i South Carolina.

Fler framgångar: Michigan och North Dakota ser ut att rata homogami med stora majoriteter.

***Intro***

Okej. Nog med Boston Red Sox. Dags att snacka val. Fru Amerika.Nu köade 1 timme och 25 minuter för att rösta, långt mer än vanligt. De två valförättarna i vallokalen, en studentbostad, var snudd på utmattade när hon äntligen kunde rösta.
I kön språkades hon vid men en ung kvinnlig BU-student som visade sig ha svenskt påbrå. Den unga kvinnan brottades in i det sista med vem hon skulle rösta på, även om hon lutade mot senator John Kerry.

Fru Amerika.Nu såg en person vägrades att rösta då hans namn inte fanns med i registreringsrullorna. Trots att han insisterade på att vara registrerad så avvisades han. I samband med det uppgav en av röstförrättarna att cirka hälften av inskickade röstregistreringar saknade namnunderteckning eller annan obligatorisk information. Ha det i åtanke när du läser vilda berättelser om folk som nekats rösta.

Ytterligare ett halvdussin personer blev tillsagda att hämta någon form av adressbevis (vanligtvis en räkning) för att få rösta. En person fick en provisorisk röstsedel efter att ha fyllt i en registreringsblankett samt ett extra formulär.

I övrigt var det lugna om än långsamma puckar. Vår valkrets (med det menar jag personerna som röstar i vår vallokal) består nästan uteslutande av studenter och äldre östeuropeiska invandrare. Aldrig tidigare har Fru Amerika.Nu sett tillnärmelsevis så många studenter rösta i vår vallokal.

Invandrarna är lustiga. De skiner av stolthet efter att ha röstat och är väldigt måna om att göra rätt. En av dem visade den närvarande polisen sin valsedel och frågade om hon röstat rätt. "Ja, Om du avsåg att rösta på Kerry" log han. "Självklart" utbrast hon.

Ryssdjävlar!

Den stora nyheten i dag är långa köer och enormt valdetagande. En bekant i södra Kalifornien berättar däremot att det tog honom "8 sekunder" att rösta innan han gick till jobbet. I Stabucks-cafeet som han jobbar på häckade flockar av personer som röstat men som under förevändningen att "köerna var långa" tog god tid på på sig innan de åkte till jobbet.

Men, men. Nog med kallpratet. Vem vinner presidentvalet? Vet ej, men just nu ser det ut som att Bush har hyggliga chanser i Ohio och Florida och det borde greja skivan.
I skrivande stund tycks det också som att republikanerna kommer att spä på sin majoritet i senaten och möjligen också i representanthuset.
I 11 delstater är det folkomrästningar om at förbjuda homogami. Förhoppningsvis vinner vi alla 11 (5 kan anses säkrade), men Oregon ser osäker ut.

I Arizona röstar väljarna om Förslag 200 som syftar till att förbjuda alla offentliga tjänster utom de som federal lagstiftning påbjuder till de illegala invadrare. Rent praktiskt är inte skillnaden så stor, men varje protest med illegal invandring är viktig för att styra kongressen och presidenten i rätt riktning.
Det är allt just nu. Mycket mer senare.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America