Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuPOLITIK

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

2006-11-07

Valet den 7:e november 2006 resulterade som väntat i stora framgångar för demokraterna som återtog majoriteten i representanthuset 12 år efter de svidande nederlagen 1994. Demokraterna har också goda chanser att vinna senaten.

Det republikanska hoppet om att kunna vända den demokratiska trenden gick om intet i går. Demokraterna återtog majoriteten i representanthuset efter 12 å i minoritetsställning. Det demokratiska partiet har också goda chanser att ta över senaten. De leder i både Montana och Virginia, de två delstater som avgör senatsvalet.

En rad folkomröstningar hölls i går. Förslag om höjning och inflationsidexering av minimlönen vann i samtliga delstater som röstade om det.

Flera delstater sällade sig till de som redan förbjudit homogami, men i Arizona tycks det som att väljarna inte kommer att gå med på en sådan förändring av delstatsförfattningen.

Väljarna i South Dakota ratade med klar marginel en abortlag som skulle ha förbjudit aborter i fall d&uaml;r moderns liv inte stod på spel.

I Arizona gjordes engelska med stor majoritet till delstatens officiella språk.

I Michigan vann ett förslag som förbjuder statlig diskriminering på grundval av ras, kön eller sexuell l&uaml;ggning. Det inneb&uaml;r att delstaten sätter stopp för s.k. "affirmative action," statliga program gynnar fr&uaml;mst kvinnor och icke-vita på bekostnad av vita och män.

Valvaka

2006-11-06

Om en timme stänger vallokalerna på östkusten (utom i de fall som de hålls öppna längre i händelse av att röstningen strulat).

Introduktion till valvakan längst ner på sidan.

Hos republikanerna fanns det en gryende optimism under förmiddagen men nu tycks det av bloggar runtom att döma som att den pessimism som rådde under i stort sett hela kampanjen återinfunnit sig.

Här och var har det rapporterats problem med i smband med valet, men ännu så länge inget vidare allvarligt och mest samma tramsiga kör som dyker upp i alla val.

19:20

Knapp republikansk ledning i ett valbarometersdistrikt i Louisville i Kentucky. Om demokraterna vinner det kan det ses som ett tecken paå att republikanerna ligger mycket pyrt till.

19:23

Jag borde nämna att det är business as usual att företrädare för det förlorande partiet (i år republikanerna, sannolikt) att vara optimistiska på valdagen. Jg minns t.ex. hur dåvarande talmannen Newt Gingrich insisterade att republikanerna skulle vinna det året bara för att några timmar senare åka på torsk.

19:28

Demokraterna behöver öka sina mandat i Representanthuset med 15 för att vinna majoriteten.

19:32

Enligt Fox News kommer Virginia att förbjuda domare att förklara homogami och partnerslap lagliga.

19:40

Som väntat blåser det starka demokratiska vindar i Ohio. Strickland blir guvernör och partiet är på väg mot segrar i kongressvalen.

20:11

Så här långt tycks det som att demokraterna kommer att göra ett mycket segerrikt val. I flera delstater har segrarna vunnits av nyrekryterade högerdemokrater. Det ska bli intressant att se om det första intrycket kommer att stå sig.

20:57

Demokraterna håller senatsplatserna i New Jersey och Maryland och vinner i Ohio och Pennsylvania. Demokraterna behöver vinna fyra till för att ta majoriteten i senaten.

21:04

Oops. Maryland är fortfarande jämnt.

21:11

Deval Patrick vinner som väntat mycket stort i guvernörsvalet i Massachusetts. Hur väntat var det? Så här väntat:Heh.

Patrick är demokrat och Massachusetts första svarta guvernör någonsin. Hans utmanare var en synnerligen blek republikansk kandidat som hoppades kunna bli delstatens första kvinnliga guvernör.

21:16

Bernie Sanders från Vermont kommer att bli den första socialisten i senaten.

Det är mycket jämnt i Virginia mellan republikanen Allen och demokraten Webb.

21:20

F.d. demokratiske senatorn Joe Lieberman från Connecticut har återvalts till senaten, den här gången som obunden. Lieberman förlorade partiets primärval men har som sagt återvalts till senaten likväl.

21:23

Fox News förutspår att demokraterna vinner senatsvalet i Maryland.

21:28

Republikska bloggaren, vapenentusiasten, bloggarfen och allsångaren Bruce i Boston (som anordnade en tillställning för några veckor sedan där jag var med och drack och skrålade) tillkännagav nyligen att han ska flytta till New Hampshire. Här kan du läsa hans kommentar till guvernörsvalet i Massachusetts.

21:30

Den demokratiska segermaskinen ångar på: Republikanske senatorn Chafee från Rhode Island har förlorat.

21:35

Republikanen Corker har en knapp ledning över demokraten Harold Ford i guvernörsvalet i Tennessee.

Virginia, Missouri, Montana, Arizona och Tennessee avgör vem som vinner senaten.


21:53

Vid det här laget så skulle det närmast vara en sensation om demokraterna inte tar kontroll över representanthuset.

21:57

Sablar, sablar, sablar. Väljarna i Massachusetts ser ut att rata ett förslag som skulle tillåta städer att tillåta matbutiker att sälja vin.

22:25

Republikanerna har åkt på massor med stryk i nordöstra USA i dag. Det är en trend som verkat länge. Ronald Reagan vann Massachusetts både 1980 och 1984, men i dag framstår det som helt omöjligt att en republikansk presidentkandidat skulle kunna vinna här. Det ser alltmer ut så i hela nordöstra USA. Som jag påpekade för tvår år sedan så måste republikanerna stärka sina positioner i delstater som New York, New Jersey, Michigan, Massachusetts för att kompensera för det allt mer demokratiska sydvästra USA. Men just nu ligger en sådan republikansk framstöt långt borta. Tv¨rtom är dagens val på v&uaml;g att förvandlas till ett regionalt sydstasval.


22:31

Konservativa bloggen The Corner förmedlar ett mail som hävdar att republikanen Allen kommer att vinna i Virginia.

22:33

Förslagen om höjning av minimilönen har vunnit i Ohio och Missouri.

Förslag riktade mot homogami går mot seger i Virginia och Tennessee.

23:07

Juan Williams upprepar på Fox News att det huvudsakligen är konservativa demokrater som vunnit segern åt demokraterna i representanthuset. Demokraterna är att gratulera för deras skickliga rekrytering av kandidater och för att deras kärnväljare slöt upp bakom kandidater som ligger längre till hör än de själva. Dock återstår det att se hur väl Williams observation står sig.

Den svarte republikanen Michael Steele i Maryland erkänner sig inte slagen. Allens seger i Virginia ligger mycket löst till i Virginia.

23:16

Republikanerna vinner senatsvalet i Arizona uppger Fox News.

23:58

Irak var en oerhört tung kvarnsten för republikanska kandidater att bära. Dessutom var den republikanska majorteten solkad av korruptionsskandaler och som grädde på moset kom homoskandalen med Mark Foley i slutet på valkampanjen.

00:02

Webb har tagit en liten ledning i Virginia. Räkna med omräkning. Det ser ut som att republikanerna vinner senatsvalet i Tennessee, men det är ingalunda givet att s˚ kommer att bli.


Introduktion till valvakan 2006

Tisdagen den 7:e november är det val kors och tvärs i USA. Hela representanthuset och en tredjedel av senaten skall väljas och därtill sker det allsköns guvernörsval, delstatsval och folkomröstningar runt om i landet. Jag kommer att kommentera valutfallet under kvällens gång samt länka till andra som kommenterar valet.

Förväntningen är att republikanerna kommer att förlora majoriteten den haft i representanthuset sedan 1994 samt majoriteten den haft i senaten sedan 2002. Därtill räknar demokraterna med stora framgångar i guvernörsval och andra delstatsval runt om i landet.

Det är guvernörsval i 36 delstater, fjorton med demokratiska guvernör och 22 med republikansk guvernör. Här i Massachusetts kommer demokraten Deval Patrick med stor sannolikhet att besegra den avgående republikanske guvernören Mitt Romney som i stället siktar på att vinna presidentvalet 2008, alternativt positionera sig som vicepreisdentkandidat.

I sex delstater - Arizona, Colorado, Missouri, Montana, Nevada och Ohio - är det folkomröstningar om höjning av minimilönen. USA har en federal stadgad minimilön som ligger på $5.15 per timme, men det står delstaterna fritt att lagstifta om högre nivåer om de så önskar. Förslagen omfattar dock inte bara att minimilönerna höjs utan också att de i framtiden höjs i takt med inflationen. Det sistnämnda är en utomordentligt korkad idé och också skäket tillatt jag hoppas att samtliga sex förlorar. Opinionsudnersökningar gör dock gällande att de lär vinna i samtliga berörda delstater.

I Arizona, Colorado, Idaho, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Virginia och Wisconsin skall väljarna ta ställning till förslag om att bannlysa homogami i delstaterna respektive grundlagar. Jag hoppas att frågan vinner i samtliga delstater.

Arizona har en massa folkomröstningar. Utöver de redan nämnda tar delstatens väljare ställning till fyra förslag riktade mot illegal invandring. En förbjuder borgen för illegala invandrare misstänkta för grov brottslighet, en gör engelska till delstatens officiella språk, en hindrar illegala invandrare från att tillmätas s.k. "punitive damages" i skadestådsmål och en förbjuder illegala invandrare från att ta olika myndighetsresurser i anspråk (som t.ex. fattigbostäder). Det tredje förslaget låter en smula ogenomtänkt, men de andra tre stöder jag starkt, kraftigt och med eftertryck.

Två kontroversiella omröstningar av stort nationellt intresse är den om kloning/stamcellsforskning i Missouri och en i South Dakota om hurvida delstatens mycket restriktiva abortlag.

Men det sker många, många fler folkomröstningar, stora som små. I lilla Kaneville i Illinois skall de uppskattningsvis 530 invårna rösta om hurvida Kaneville
formellt ska göras till en by ("village") för att undvika att i framtiden slukas av den större grannen Sugar Grove.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America