Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuPOLITIK

Valvaka 2008

2008-10-05

Presidentvalet

Det känns som 1992, den första gången som jag följde en amerikansk valdag live (på Sveriges Radio), och det är sannerlitgen inte bra for en konservativ stöt som jag. Det året satt jag och hoppades in i det längsta att vinden skulle vanda (Kalifornien! Bush vinner säkert Kalifornien!), att George Bush skulle bli omvald. I kväll kommer jag inte att sitta och vänta pa en McCain seger och det av två skäl:

1) jag kan inte direkt påstå att jag vill att han ska vinna

och

2) han har knappast en suck.

Om McCain vinner skulle det vara en större överraskning än när John Mayor vann premiärministervalet i Storbritannien, en gång för länge sedan, innan Tony Blair till sist förde Labour till makten.

Men för mig är trots allt inte dagens val som det 1992 utan snarare som det 1960, när demokraten John Kennedy valdes till USAs första katolska president i det att en stor del av väljarkåren, särskilt unga, entusiastiskt sluter upp bakom en relativt ung kandidat med ovanlig bakgrund och synnerligen svag meritlista (Kennedys var i och för sig avsevärt starkare än Barack Obamas).

Kennedys seger var början på en katastrofal era för USA men med tanke på hur hans motståndare Richard Nixons senare presidentskap urartade så är det svårt att säga att väljarna begick en direkt tabbe 1960. Valen var inte särskilt goda.

Och det är de inte i dag heller.

Det komiska med senator McCains mesiga och klantiga kampanj är hur han försökt göra ett nummer av senator Obamas brist på erfarenhet. Bortsett från hans tid som strisdpilot och krigsfånge så har McCain - i egenskap av senator - gjort samma ingenting som Obama, fast under längre tid.

Även om man anser att hålla en massa tal i senaten och rösta och inte rösta på en massa motstridiga och superkohandlade lagförslag och utnämningar utgör meningsfulls erfarenhet för en presidentkandidat så återstår det enkla faktum att en mycket stor andel av väljarkåren helt enkelt struntar i Obamas tekniska eller formella kvalifikationer. De lockas av hans karismatiska personlighet (nu anser inte jag att Obama är särskilt karismatisk, men att debattera vad som är och inte är karisma är knappast rätt sätt att vinna anhängare).

Att McCain fört en sådan usel kampanj är inte förvånande med tanke på att han ägnat de senaste decennierna åt att vinna busenkla segrar i den duktigt republikanska delstaten Arizona. Det var när han gick upp mot den slipade Bush-maskinen i det republikanska primärvalet 2000 som han fick en läxa i kampanjkonst. Lärdomen han drog var tydligen att han är för god för sådant.

Det hjälpte inte att McCain överöstes med beröm av vänstervridna journalister som uppskattade McCains vana att kritisera andra republikaner och kompromissa med demokrater. Han älskade sin roll som s.k. "maverick" (ett ord som gissningsvis bäst kan översättas till lösöre, dagdrivare eller varför inte tattare). Föga förvånande övergav hans mediavänner honom en efter en i årets kampanj.

Huvuddelen av de väljare som stormade valurnorna 2004 för att återvälja George W. Bush har McCain hånat som "yahoos" för att de motsatt sig hans årligen upprepade förslag att utfärda amnesti till utlänningar som olovligen befinner sig i USA samt att därtill dramatiskt utöka invandringen till en nation som redan dignar under de många bördor som invandringen för med sig.

Tyvärr kan inte McCain förlora utan att Obama vinner.

Jag skrev i fjol att förre borgmästaren i New York Rudolph Giuliani knappast skulle överleva som presidentkandidat pga av sina många tvivelaktiga kontakter i New Yorks tämligen tvivelaktiga offentliga liv. Av någon anledning har det inte legat Obama till last alls att han är sprungen ur Chicagos minst lika tvivelaktiga politiska värld. De Obama-anhängare som jag sett ch hört kommentera den omständigheten har i stället gjort dygd av nödvändigheten: Obamas förmåga att göra bruk av stadens korruption visar hur slipad och kompetent han är!

För många av Obamas anhängare är han den intelligenta kandidaten för de intelligenta väljarna - han har satt sig in i och föstått de stora frågorna likt ingen annan politiker som en av hans anhängare beskrev det på en blogg.

Obamas seger är en enorm triumf för den amerikanska vänstern, som visserligen smÖrjde kråset under Clinton-regeringen men som då i viss mån tvingades dela bytet med mer moderata krafter.

Obamas seger är också en seger för de amerikanska Ellis Islander-stammarna, de europesiak invandrare under perioden 1880 - 1924 som förvandlade städer som New York och Chicago till korrupta en-parti städer men som på den nationella arenan fick nöja sig med Franklin D. Roosevelt som "sin" president. Med en politiker tagen direkt från Daley-dynastins maskineri är det återigen Ellisarna - eller vart fall ett antal av deras undergrupper - som håller i tyglarna. 1990-talets sydstatsledda högerrevolt har slagits ner, eller snarare röstats bort, kan man säga.

Massachusetts

Väljarna har tre frågor att ta ställning till i folkomröstningar:

1) Avskaffande av den delstatliga inkomstskatten.

2) Legalisering av visst innehav av marijuana. Strikt talat så är det inte legalisering utan en omvandling frå brott till föreelse. att jämföra med fortkörning.

3) Förbud mot hundkapplöpning.

Min gissning är att det blir nej till samtliga tre. Förhoppningsvis får inkomstskattförslaget drygt 45% av rösterna. Ett sådant utslag torde skrämma delstatens politiker från att höja andra skatter nu när delstatens budgetunderskott sväller pga lågkonjunkturen.

Nog med försnack. Nu är det valresultat som gäller.

19:49 (ET): McCain leder med 21-3! South Carolina! West Virginia! Kentucky!

Demokraterna vinner senatorvalet i Virginia. Delstaten har nu två demokratiska senatorer för första gången sedan 1970. Delstaten har också en demokratisk guvernör.

20:01 Obama vinner Massachusetts, Maine och andra delstater och leder nu med 77-39.

20:02 Republikanerna vinner guvernörsvalet i Oklahoma.

20:52 Demokratiska framgångar mest överallt men det är inte givet att de lyckas säkra en filibuster-säker majoritet i senaten. Republikanen Elizabeth Dole, som politiskt kan beskrivas som en McCain-republikan, torskade sitt återval. Hennes närvaro i senaten kommer jag inte att sakna.

Illa är däremot att senator John Sununu förlorade i New Hampshire.


Obama leder med 103-69.

21:25 Min favoritsenator Jeff Sessions haråtervalts. Ingen chock i och för sig, men skönt att se.

Barack Obama antas ha vunnit Ohio vilket torde ha beseglat McCains öde.

McCain förlorar med stora marginaler bland latinoamerikanska väljare vilket ju är ren och skär skadeglädje för mig.

21:29 AP ger Obama en ledning på 175 - 52 just nu.

21:46 I Massachusetts blir det nej till att avskaffa inkomstskatten men ja till marijuana-legalisering och ja till hundkapplöpningsförbud.

21:48 Det där var jag 1992. Heh.

21:57 Fox News säger Obama 200, McCain 124. AP: 195-70.

22:03 Det tycks som att demokraterna inte kommer att vinna 60 platser i senaten. Det är bra men republikanerna gör bäst i att vinna 42 platser så att inte en eller två avhoppare sänker en filibuster. 22:06: Eller kanske gör demokraterna det.

22:07 Svårt att förstå hur demokraterna kan vinna senatsvalet i Louisana med tanke på hur uselt partiets politiker agerade under och efter Katrina.

Obama - McCain: 207 - 129. AP: 202 - 80.

22:10 Obama har vunnit vandringspokalen Iowa (Gore - Bush - Obama).


22:13. Jag undrar hur stor andel av de vitas röster som McCain vann och hur stor andel av väljarna som vita utgjorde? Jag gissar på 55% och 78%. Han hade antagligen behövt 58% och 80% för att vinna. Hade han inte valt guvernör Sara Palin som VP hade han nog åkt på mer stryk.

22:18
Fox News: 207 - 135
AP: 202 - 80

22:37 "A mandate for hope." Är Harrey Reid lotteriförsäljare?

22:42 Obama vinner Virginia.

22:45 Fox News: 220 - 138 AP: 207 - 114

22:46 Förslaget att avskaffa inkomstskatten i Massachusetts verkar inte få mer än ca 30% av rösterna vilket är en smula oroande.

22:49 Den siste republikanske medlemmen av representanthuset har åkt ut. Och han låg tämligen långt till vänster. Fascinerande.

23:11 Barack Obama är inte en "African-American." Han är en Kenyan-Amerikan. Om African-American blott är en synonym för svart, varför inte bara säga att han är svart? Eller mulatt om man vill understryka det faktum att han är halvvit (och uppfostrades av vita släktingar (samt en tapper indonesisk herre som slösade bort några år av sitt liv på Obamas mor)). Obamas fru är däremot Afrikan-Amerikan.

23:15 Karl Rove är en riktig jöns. Norsk-amerikan, vill jag tillägga.

23:18 McCains kapitulationstal är lika töntigt som hans kampanj var. Det är som om mannen aldrig lämnar senatsgolvet. Blodlös är bara förnamnet. Förutom nä han skäller på andra republikaner, förstås. "The failure is mine, not yours." Det har han ju helt rätt i.

23:25 Jag undrar om Obama kommer att kunna bygga en dynastin liknande Bush eller Kennedy klanerna? Ja, tror jag. Den kommer att bli mer framgångsrik än Kennedygänget men inte lika vinnande som Busharna.

23:27 McCains tal drog största applåden när han tackade guvernör Palin.

23:29 Obama vann tack vare en tämligen disparat koalition: Svarta, vita liberaler, judar, latinoamerikaner och gissningsvis ocksa en rejäl majoritet av asiatiska v&aum;ljare. Ett av det republikanska partiets problem i år varatt så många penningstinna personer har hoppat över till demokraterna vilket gav Obama ett enormt övertag vad gäller kampanjfinanser. Frågan är nu om och i så fall hur han ska ta pengar frå hans rika anhängare och ge dem till hans mindre bemedlade? Det blir ingen lätt balansgång.

Ett annat problem för Obama är att hans anhängare är mer intresserade av att s.a.s. må bra än av att göra personliga uppoffringar för andra. President Bill Clinton var en klippa på att hantera den utmaningen men jag är inte så säker på att Obama kommer att kunna göra det, i vart fall inte om han faktiskt avser att genomdriva en åtminstode bitvis bedriva vänsterradikal politik.

23:39 Republikanerna har ett flertal utmaningar att övervinna för att åter bli majoritetspartiet, men allra först bör det hållas i hågkomst att partiet inte åkte på ett förödmjukande nederlag av de slag som drabbade demokraterna 1972, 1986 och 1990. Det finns en stark republikansk bas att bygga på. Likväl, problemen:

1) I mycket snabb takt blir USA allt mindre vitt och republikanerna är det vita partiet medan demokraterna är de icke-vitas parti. McCain bidrog entusiastiskt till att underminera partiets framtid genom att systematiskt rösta för mer och fortsatt invandring (vita invandrare är i allmänhet inte heller republikaner).

2) Två av Reagan-erans tunga frågor - skattesänkningar och brottsbekämpning - har partiet bedrivit så framgångsrikt att de knappast fungerar längre.

3) Partiet är kluvet mellan bolagshögern och folkhögern. Den senare kan mobiliseras mot invandring, homorättigheter och särbehandling, men den förra är för alla tre.

00:17 Obamas tal var hästlängder bättre än McCains, men det var ju inte oväntat. Rent konkret sa den nyvalde presidenten ingenting alls men det är ju en strategi som fungerat väl för honom. Det ska bli intressant att se vad en president med talets begåvnming kan göra. Det har ju varit några år sedan vi hade en sådan.

00:51 Wowsers. Enligt CNN visar s.k. exit polls att McCain vann 55% av de vita rösterna men att blott 74% av väljarna var vita. Men undersökningarna ger McCain blott 45,3% av rösterna så jag misstänker de att de underskattat andelen vita väljare med ett par, tre procentenheter.

01:34 Förslag 8 verkar ha en chans att vinna i Kalifornien. Om det blir så så kan man tänka sig att nästa steg blir att homo-lobbyn gör homogami till en federal rättighetsfråga och det skulle bli en intressant het potatis för Obama att hantera.

11:45 Den mest imponerande segern för Obama i mina ögon vore om han vinner Indiana. Indiana är en mycket konservativ delstat, delar av vilka kulturellt tillhör den amerikanska söderns bergsstater.

02:05 James Pinkertons analys känns inte fel.

02:22 Om Obama t-shirts gör slut på på bärandet av Che-t-shirts så är det en seger bara det.

02:26 Obama har vunnit Indiana. Jisses vilken clown McCain är.

02:34 Förbud av homogami har vunnit i Arizona och Florida och leder f.n. i Kalifornien. Nebraska har röstat ja till att förbjuda särbehandling men i Colorado leder nej till ett sådant beslut. Arkansas har förbjudit ogifta par att adoptera. Maryland har röstat ja till video poker. Heh heh heh.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America