Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSPORT

Damidrott utan tittare

990904

Sports Illustrated uppger (September 6, 1999) att den kvinnliga proffsbasketligan WNBAs matcher på NBC sågs av i genomsnitt 1,5% av de amerikanska hushållen, samma som i fjol men sämre än 1997, då antalet var 1,9%.

1,5% är naturligtvis en helt patetisk tittarsiffra för ett nätverksbolag, och avsevärt sämre än vad t.ex. HBO flaggskeppserie Sopranos presterar, trots att HBO bara når en tredjedel av hushållen.

WNBAs tittarsiffror ger också en fingervisning om vilket öde som väntar den amerikanska damfotbollen efter sommarens VM-yra. Det beror dock inte nödvändigtvis på att amerikanerna betraktar vare sig damidrott eller soccer som ointressant. Problemet är snarast att konkurrensen om tittarna, efter TV-giganten National Football League, är knivskarp. I fatet för WNBA ligger också att ligan inte på något anmärkningsvärt sätt lyckats öka den kvinnliga idrottspubliken. Det medför att ligan måste locka manliga tittare, en svår uppgift då WNBAs grundserie sammanfaller med basebollen medan slutspelet sammanfaller med den av amerikaner hett efterlängtade starten på fotbollssäsongen.

Till saken hör också att vare sig basket eller soccer är särskilt populära TV-sporter till att börja med, med undantag för slutspelen i NBA och collegeserierna. Min fru och jag tillbringade till exempel Labor Day helgen på ett hotell i Portsmouth. Jag ägnade lördagen åt att följa collegefotbollen medan min fru var ute och shoppade. På söndagen pulade jag med javascript medan hon kollade in maratonrepriser av Beverly Hills 90210 på Fox Fx. Jag kände ingen som helst längtan efter basket, och min fru hade ingen lust att se sport överhuvudtaget.

Det är möjligt att amerikanerna kommer att ändra sina idrottsliga prioriteringar, men till dess är damfotboll och dambasket dömda att föra en tynande men ingalunda meningslös tillvaro i tittarsiffrornas källarregioner.

Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America