Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuKULTUR & NöJE

I allmänhetens tjän$t

En snaskig fejd om pengar och makt har brutit ut på Bostons icke-kommersiella National Public Radio-station WBUR. Stationens mest populära programledare har, tillsammans med en producent, avstängts från jobbet. Bakom konflikten ligger skilda uppfattningar om vem som bör äga programledarens program, The Connection.

Programledaren Christopher Lydon kräver att få äga en andel av programmet som sänds inte bara lokalt utan syndikerat på ett drygt 70-tal NPR stationer runt om i USA. WBURs ledning vill inte släppa i från sig programmet och de synnerligen lukrativa intäkter det genererar.

The Connection är ett pratradioprogram dit lyssnarna ringer för att prata om ditt och datt. Ämnesområdena uppges täcka allt från det senaste inom världspolitiken till hur färger påverkar människor sinnestillstånd.

Förhandlingarna mellan Lydon och stationschefen Jane Christo strandade stenhårt i mitten av februari. Parterna skyller på varandra och bägge anser att motpartens version av händelseförloppet är mer eller mindre befängd.

Christo uppges ha erbjudit Lydon en årslön på upp till $330000 - svindlande belopp i den icke-kommersiella radions värld - men inget ägarskap i programmet. Det av Lydon eftersträvade arrangemanget, att låta ett privat produktionsbolag äga programmet anses av många underminera NPRs anda, även om arrangemanget inte vore helt unikt.

The Connection, som sänds direkt klockan 10 på vardagsmorgnar har en kommersiell motsvarighet i Boston, nämligen den utmärkta David Brudnoy Show som sänds på vardagskvällar. Det är dock knappast en show som lär locka många av Lydons lyssnare. Inte nog med att Brudnoy sänds på vulgärt kommersiella radiostationen WBZ, libertanen Brudnoy står till höger på den politiska skalan medan Lydon och hans lyssnare återfinns ute på vänsterkanten. Långt ute på vänsterkanten.

NPR finansieras av skattemedel, donationer och sponsring från privatpersoner och företag.

Länkar:
National Public Radio
WBUR
The Connection
Christopher Lydon
WBZ Radio
David Brudnoy
Bostons ledande mediakritiker Dan Kennedy kommenterar
Redan 1997 kommenterade Kennedy The Connections expansion till syndikering

Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America