Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSAMHäLLE

Det gyllene ekorrhjulet

Fairfax County i norra Virginia har enligt Washington Post en medianhushållsinkomst på $90937, den högsta i USA. Fairfax har närts dels av närheten till Washington D.C. och dess ständigt växande skara av lobbyister, advoktater och byråkrater, dels av delstatens expansiva IT-industri, med AOL som främsta exempel.

I en serie artiklar beskriver Post hur countyt på ett par decennier har förvandlats från en sömnig redneck-håla till ett piffigt tillhåll för välutbildade, välavlönade och hårt arbetande tjänstemän och entreprenörer.

Men de höga inkomsterna har ett pris i form av tidsbrist och - en smula märkligt kan tyckas - relativt ansträngd ekonomi.

Ett hushåll som tjänar $90000 torde behålla minst $60000 efter skatt. Tyvärr går det ganska snabbt att sätta sprätt på de pengarna. Det går lätt åt tusen dollar i månaden för att hålla sig med ett par hyggligt nya bilar, inklusive försäkringar, soppa och underhåll.

En plats på en privat skola: Hundratals dollar i månaden. Dagisplats lika så.

50-80 dollar i månaden för ett schysst kabel-TV-paket. Drygt hundra dollar i månaden för ett par mobiltelefoner. 10 dollar i timmen för en någorlunda pålitlig städhjälp. Ett restaurantbesök för en familj på fyra personer går med dricks på drygt 50 dollar för ett par förrätter, tre huvudrätter och en barnmåltid. Till det kommer medlemskap i golfklubbar, gym och andra föreningar.

Och så ska man ju helst spara lite till ungarnas college och egen pension. Inte undra på att det gyllene ekorrhjulet snurrar så fort.

Länk:
Fairfax's Fortunes (Washington Post)

Den stinkande gangstern

South Bostons forna och flydda gangsterkung Whitey Bulger är nu efterlyst av polisen i Oklahoma, misstänkt för att ha mördat en man i Tulsa 1981. Whitey är redan en av FBIs 10 Most Wanted - misstänkt för att ha beordrat eller genomfört 18 mord - men Oklahoma hoppas kunna fånga och så småningom avrätta honom. Enligt Oklahomapolisen har Whitey extremt dålig andedräkt och misstänks hålla till i nudist- och bögklubbar. FBI, som länge utnyttjade Whitey som tjallare för att komma åt Bostons italienska maffia, föredrar att beskriva honom som en historieintresserad bokmal som gärna håller till i museer och bibliotek.

De nya uppgifterna har gett upphov till muntra skämt i stil med "Turns out Whitey is packing more than just heat."

Länkar:
Får Whitey delta i South Bostons St. Patrick's Day-parad? (Howie Carr, kolumnist i Boston Herald)
Är Whitey verkligen homosexuell? (Boston Herald)
Kejsaren har verkligen inga kläder (Peter Gelzinis, kolumnist i Boston Herald)
Tulsapolisens spår (Boston Herald)

Joe Kennedy tackar nej

Joe Kenendy har deklarerat att han inte ställer upp i Massachusetts guvernörsval nästa år. I stället avser Kennedy att fortsätta sitt arbete med Citizens Energy, en organisation som förser behövande familjer med billig värmeolja.

New York förfuskar dödsstraffet

1995 återinförde New York dödsstraffet men hittills har endast sex personer dömts till döden, trots att delstaten under de senaste sex åren drabbats av cirka 6000 mord och dråp. Det är de många undantagsreglerna som gör att inte ens de mest hårresande mord bestraffas med lagens strängaste straff. Plus det faktum att flertalet av New Yorks åklagare skyr straffet som pesten och rutinmässigt avstår från att ens undersöka möjligheten att utnyttja det. New York Post beklagar straffets begränsade tillämpning i The Empire State

Det var inte det som var tanken

Title IX är den amerikanska feminister omhuldade lag som ger kvinnliga idrottare tillgång till samma resurser som manliga diton åtnjuter på skolor och universitet.

På senare år har Title IX använts för att ge kvinnliga idrottare tillträde till manliga lag, med argumentet att om det inte finns ett motsvarande lag för kvinnor på skolan i fråga så måste kvinnorna få spela med männen.

Nyligen vägrades en manlig gymnast att tävla i damklassen i ett regionmästerskap för gymnasieskolor i New England. Han fick endast delta som "uppvisningstävlare" och hans poäng räknades inte i vare sig lag eller individuella grenar. Om killens resultat räknats hade hans lag slutat tvåa i stället för fyra och själv hade han fått tävlingens högsta poängresultat.

Länkar:
Title IX
Boston Globe rapporterar

Minnesota skojar till det i Kalifornien

Det är populärt bland amerikanska delstater att locka företag och folk från varandra. Under senare år har t.ex. såväl Texas som Georgia och Rhode Island försökt förmå tech-heads i Massachusetts att flytta söderut. Nu ska Minnesota försöka locka till sig folk från Kalifornien med hjälp av en reklamskylt i San Jose med texten "Occasional white outs, but never a blackout." Minnesotas timing är det inget fel på nu när dotcom-bubblan kraschat och Kaliforniens hi-tech industri i övrigt trampar vatten.

Manusförfattare chefigare än cheferna

Enligt Varietys kolumnist Peter Bart är manusförfattarna i Hollywood måhända en smula för polerade för sitt eget bästa. Med fina utbildningar från Ivy League-skolor och ambitioner som den värsta karriärstegesklättraren för de en avtalsrörelse som Bart finner vara en smula för artig, särskilt som de multinationella företagen som numera äger Hollywood tycks betrakta författarna som föga mer än glorifierade hacks. Barts krönika.

Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America