Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSPORT

Vi praktiskt taget bad om det

010805

Den 150 kilo tunge toppspelaren (offensiva linjemän är ytterst sällan stjärnor) Korey Stringer dog av värmeslag efter ett träningspass vid Minnesota Vikings träningsläger. Stringer och hans lagkamrater hade tränat med skydden på i en obarmhärtig värme och en omänsklig luftfuktighet (långt värre än vad som krävs för att göra undertecknad illamående). Trots att han uppenbarligen led svårt kämpade sig Stringer genom passet och bad inte om hjälp förrän efteråt, uppenbarligen för sent för att hans liv skulle kunna räddas.

Stringers tragiska bortgång, som rent tekniskt lätt kunde ha unvikits, har givit medelålders sportjournalister en chans att dra sig till minnes sina dagar i knattefotbollen och de hemska coacher som de spelade för på den tiden. Skribenter som rutinmässigt avkräver spelare perfektion surrar plötsligt om den skadliga "kigaretiken" som genomsyrar proffsfotbollen, den som driver spelare att aldrig klaga över smärtor, som får spelare att tillfälligtvis medicinera bort svåra förkylkningar och influensor så att de kan spela tre timmar i den värsta vinterkylan på de Stora Sjöarnas stränder.

Dessa skribenter, som vanligtvis vällustigt kritiserar minsta misstag som spelare begår och som inte sällan anklagar coacherna för att inte träna sina lag tillräckligt hårt - en kritik som ofta riktats mot Vikings coach Dennis Green - förfasar sig plötsligt över att coacher och assisterande coacher driver sina spelare att uthärda inte bara de ofrånkomliga skadorna utan också den höga värmen. När lag presterar mediokra säsonger, eller missar slutspelet år efter år, så ursäktas det aldrig med att coacherna i vart fall behandlar sina spelare mänskligt. Tvärtom.

Den 27-årige Stringer valdes förra säsongen till Pro Bowl, proffsfotbollens motsvarighet till en All-Star-match. Formellt stod han blott snäppet under sedan länge pensionerade och i fotbollens Hall of Fame förevigade legender som Art Shell, John Hannah och Anthony Munoz. Stringer hade nått sitt yrkes yttersta toppskikt och i amerikansk fotboll - som i de flesta elitidrotter - gör man inte det utan enorma fysiska och mentala uppoffringar. När Stringer kände hur hans kropp gav efter för hettan, när han spytt tre gånger under ett träningspass, när armar och ben knappt lydde hans hjärna så var det antagligen någonting han upplevt dussintals gånger tidigare. I ett yrke där ytterst lite skiljer mellan mångmiljonkontrakt och en lovande karriär på McDonalds har deltagarna inget annat val än att gång på gång pressa sig hårdare än vad de någonsin trodde var möjligt.

I takt med att belöningarna för att få ett jobb i NFL ökar så ökar också konkurrensen. I mitten på 70-talet fanns det en enda spelare i ligan som vägde 135 kilo. Numera har varje lag minst ett dussin sådana heffaklumpar och några av dem betraktas ofrånkomligen som något eller alldeles för små. Bakom den groteska uppsvällningen ligger bättre och hårdare träningsmetoder, enorma dieter och ett utbrett intag av olika preparat, däribland förmodligen en icke föraktlig mängd olagliga dopingmedel. Boston Globes sportkrönikör Bob Ryan skrev i samband med Stringers dödsfall: "You show me a guy who weighs 300, and about nine times out of 10 I'll show you a guy who should weigh 250."

Precis som kvinnliga aktriser och modeller låter plastkirurger förbättra deras karriärmöjligheter sliter manliga elitidrottare sönder sina kroppar. Det är beteenden som vi konsumenter belönar och det vore löjligt att försöka påskina att vi skulle nöja oss med mindre.

Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America