Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

KRIGET

Vi kommer att vinna

010911

Den ofattbara ödeläggelsen som drabbat New York är intet mot vad som väntar de skyldiga och deras allierade.

För drygt tre år sedan var min fru och jag på smekmånad i New York. Vi besökte bland annat Ellis Island och på färjan som tog oss tillbaka till Manhattan tog en medpassagerare ett foto av oss, med World Trade Center-skraporna i bakgrunden. Senare samma vecka avnjöt vi en middag på Windows on the World på 107:e våningen. WTC är för oss som för så många andra ett av de starkare minnena av New York. Den totala förstörelsen av komplexet känns helt overklig.

En dag av ovisshet, sorg och rädsla går mot sitt slut. Det kaos som hotade under trycket från upprepade terrorattacker under förmiddagen undveks när de politiska och administrativa katastrofsystemen drog i gång.

För oss som via TV maktlösa bevittnade den fruktansvärda utvecklingen var det en befrielse att på eftermiddagen gå till en av de många överfulla blodgivarcentraler som snabbt upprättades runt om i östra USA.

Vi står undrande inför vad effekterna av attacken blir, för den amerikanska politiken, kulturen och för samhällslivet i stort.

Vad vi vet med säkerhet är att de skyldiga och deras allierade kommer att straffas hårt. Oerhört hårt. Förmodligen så hårt att många av USAs allierade kommer att ifrågasätta lämpligheten i vedergällningarnas omfattningar.

Till det kan man bara säja att Sudan, Afghanistan, Iran, Syrien och andra terrorstödjande länder har haft flera år på sig att gör något åt saken, att underlätta eller åtminstone avstå från att försvåra västvärldens kamp mot terrorism. Men de har hårdnackat vägrat. Och som de bäddat kommer de att få ligga: I ett hav blod.

Vad terroristerna inte inser, eller måhända struntar i, är att en attack på New York är en attack på hela världen. Det finns knappast ett land på jorden som inte har en talrik koloni i New York. Det finns näppeligen ett land på jorden som inte förlorat medborgare i World Trade Center-katastrofen. Araberna och palestinerna i Mellanöstern må fira i dag, men i morgon kommer de att nås av budet om att även deras nära och kära återfinns bland offren.

Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America