Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSAMHäLLE

Vardag i skuggan av ett krig

011011

Vad är egentligen nyhetsvärdet i att USA inleder en väntad flygbombningskampanj mot ett främmande land?

Det beror på vad man jämför med. Två av USAs fyra stora eterbolag, NBC och ABC, bröt de ordinarie sändningarna för att rapportera direkt om attackerna. Fox och CBS, å andra sidan, körde på som vanligt. Bakom besluten låg knappast några djupare journalistiska väderingar: Fox och CBS visade NFL-matcher medan ABC och NBC hade soccer och motorsport på tablån. Alla fyra stationer körde helt enkelt med vad som hade störst chans att vinna tittare. Tittarsiffrorna visar att de respektive programcheferna inte valde fel.

En del amerikaner försöker hitta "det goda" med terrorattackerna mot World Trade Center-skraporna. I Massachusetts kan det komma i form av en utstädning av politiskt tillsatta s.k. "hacks" på Mass Port Authority, den kvasistatliga inrättning som ansvarar för driften av bland annat Logan Airport, varifrån två av de kapade planen lyfte. Det mest uppenbara exemplet var Logans säkerhetschef, en man vars huvudsakliga merit bestod av att ha varit chaufför åt förre guvernören William Weld.

Den utbredda vänskapskorruptionen på Mass Port har varit känd länge, men eftersom Massachusetts offentliga sektor i sin helhet är genomsyrad av den gjordes aldrig något åt den. Det stora intäktsbortfall som drabbat Logan - och därmed Mass Port - i spåren på terrorn har tvingat fram omfattande nedskärningar. Den konservative kolumnisten och radioprataren Howie Carr hänger entusiastiskt ut hacks som förmodas ha fått välbetalda Mass Port jobb genom kontakter. För att, som det populärt numera heter, röka ut hacksen har han öppnat ett telefonnummer dit folk kan ringa för att avslöja Mass Port-anställda med inflytelserika vänner och släktingar.

Det finns dock skäl till att tvivla på allvaret i den påstått stundande utstädningen. Vänskapskorruptionens rötter sitter djupt, är väl sammanflätade och skär över partigränserna. Det är inte heller osannolikt att de som städas undan kommer att få nya jobb inom andra delar av Massachusetts svällande delstatsbyråkrati. Och hur gick det för säkerhetschefen? Numera är han säkerhetschef för hamnen i stället för flygplatsen. Oförändrad lön, förstås.

Att döma av inläggen på svenska diskussionssiter tycks det finnas en hyggligt utbredd uppfattning om att amerikansk media inte ger utrymme åt avvikande uppfattningar om kriget, att det bara är superpatriotiska krigshetsare som får komma till tals. Ingenting kunde vara felaktigare. Varenda kväll ges fredsmicklare chansen att torgföra budskap om om försoning och amerikansk skuld och "root causes" och liknande på nyhetskanalerna. Grälliknande debatter - eller debattliknande gräl - är ofta högklassig TV-dramaturgi och således ett självklart inslag på varje tittarhungrig kanal. Att sedan få amerikaner håller med dem kan knappast skyllas på media.

Konservative skribenten John Podhoretz har i en kolumn i New York Post tagit upp kampen mot den språkliga förgiftning som följt i spåren på terrorattackerna. Jag syftar givetvis på den tröttsamma frasen "the terrorists will have won." Det är en fras som används överallt för allting. Enklast kan det beskrivas som att om jag inte går på muggen nu, "the terrorists will have won."

Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America