Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSPORT

En tid för Patrioter

020130New England Patriots har mot alla odds tagit sig till Superbowl, finalen för den amerikanska proffsfotbollsligan National Football League.

Inför säsongen var Patriots tippade att hamna sist i sin division, AFC East, men tack vare en skrälldus smarta nyförvärv, briljant coachning, extremt god laganda och en rimlig portion tur kunde de vända på steken.

I fjol vann laget blott fem av grundseriens sexton matcher. I år vann det elva. Plus sin division. Plus en klassisk slutspelsmatch i ett Narva-liknande snöglop mot favorittippade Oakland Raiders på hemmaplan. Plus semifinalen på bortaplan mot - återigen - segertippade Pittsburgh Steelers.

Mot Raiders vann Patriots i sudden death, efter att ha kvitterat i slutsekunderna av ordinarie tid. Det var en kämpaseger som heter duga, där Patriots inte tog ledningen förrän de vann. Många menade att Patriots hade oförtjänt mycket tur mot Raiders, framförallt när domaren ändrare utgången av en spelsekvens efter att ha tittat på repriser. Vad som alla trodde var en s.k. fumble som skulle ha givit Oakland bollen och en säker seger, visade sig vara en incomplete pass, med resultat att hemmalaget fick tillbaka bollen och därmed nytt liv.

Pittsburgh Steelers tränare, spelare och fans var helt klart övertygade om att Patriots inte var värdiga semifinalister. De tog alla för givet att Pittsburghs tunga springspel och ogenomträngliga försvar - statistiskt sett det bästa i ligan - skulle krossa uppstickarna från New England.

Patriots gravt underskattade försvar lyckades dock att sätta tvärstopp för Steelers fruktade running back Jerome Bettis. Dessutom lyckades de begränsa skadeverkningarna av Steelers passningsspel. Ju längre matchen led, ju uppenbarare blev det att Pittsburghs quarterback Kordell Stewart helt enkelt inte håller den klass som superbowlaspiranter vanligtvis måste göra.

Men den som fällde avgörandet var New Englands i särklass bäste spelare, Troy Brown. Brown gjorde en touchdown på en punt return i första halvleken och följde upp med en bakåtpassning till en fri medspelare efter att ha fångat bollen efter en blockerad field goal, något som resulterade i ännu en touchdown. Dessutom håvade han in åtta passningar för mer än hundra yards.

Steelers anfall reducerade men var egentligen aldrig i närheten att kvittera. Den förstummade publiken tystnade när hemmalagets sista desperata försök att komma i fatt slutade med en felpassning. Steelers och de flesta bedömare hade räknat med en storseger för Pittsburgh. I stället satt den olycksalige Stewart efter matchen och hävdade att det bästa laget inte alltid vinner. Må så vara, men den 27 januari 2002 var det helt klart det bästa laget som vann.

I Superbowl möter Patriots de hyperaktiva Saint Louis Rams, lett av NFLs odiskutabelt bäste spelare, runningbacken Marshall Faulk. Rams är det enda laget i NFL-s 80-åriga historia som gjort mer än 500 poäng tre säsonger i rad. Rams överljudshastighetsanfall dirigeras av den extremt effektive Kurt Warner. Till sin hjälp har Warner fem förstklassiga passningsmottagare: Isaac Bruce, Torry Holt, Az-Zahir Hakim, Ricky Prohel och Ernie Conwell.

Men det är Faulk som är jokern i leken, spelaren som kan springa rakt igenom ett försvar, eller runt det, eller både och. Faulk har en explosiv snabbhet men också en sällan skådad förmåga att tålmodigt vänta till precis rätt ögonblick innan han utnyttjar öppningar i motståndarförsvaret. Faulk är inte bara bäst i ligan på att springa med bollen, han är dessutom fenomenalt skicklig på att fånga passningar.

På pappret har Rams ett nämast oövervinligt övertag, men i realiteten står laget antagligen inför en 60 minuter lång holmgång. Patriots har ett amöbaliknande försvar som skiftar form från match till match, allt för att neutralisera motståndarens starka sidor och dra nytta av de svaga. Mot Rams innebär det att sätta hård press på Warner, att tackla honom hårt, tidigt i matchen. Erfarenheten visar att Rams har problem mot de riktigt fysiskt tuffa lagen och dit hör Patriots.

Problemet för Patriots är att det inte räcker med att stoppa Rams anfallsspel, de måste dessutom överlista deras absurt snabbfotade försvar. Patriots är dock vana att kombinera löpspel i mitten med korta passningar av olika slag på kanterna och den taktiken kan komma att fungera hyggligt väl mot ett försvar som älskar att jaga bollhållaren.

Och så har förstås Patriots sin egen joker, Troy Brown. Match efter match gör den rutinerade Brown exakt vad som behövs för att ge Patriots en chans att vinna. Jag tror att han kommer att lyckas med det även mot Rams.

Min gissning? New England 20, Saint Louis 19.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America