Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSAMHäLLE

Visa mer porr, mindre O'Reilly

020316

En bekant påstår att Fox visar hårdporr i Holland. Det är en programide som moderbolaget News Corp. borde överväga noga för Fox News, en nyhetskabelkanal som envisas med att visa gaphalsen Bill O'Reilly.

Som konservativ bär det emot att säja det, men... O'Reilly är det absoluta bottennappet i TV-journalistik. Hans program är en timslång övning i förvirrade men högljudda diskussioner. Nästan alltid har diskussionen någon form av socio-kulturell vinkling, en vinkling som kan göra det mest triviala till någonting Viktigt i O'Reillys ögon. Här om kvällen hade han t.ex. borgmästaren från Providence som gäst. Providence är huvudstad i Rhode Island, en puttefnuttig delstat söder om Massachusetts och ett av den amerikanska maffians starkaste fästen. Tro inte att O'Reilly frågade om det, eller om den pågående federala brottsundersökningen mot borgmästaren själv. Nej, det vore alldeles profant för O'Reilly som i stället kastade sig över borgmästaren för att denne beordrat brandkåren att skicka en bil till en parad i staden som arrangerats av någon bögorganisation.

Så håller han på, O'Reilly. Inslag efter inslag, kväll efter kväll, vecka efter vecka. Men han är inte mer korkad än att han bakar in så mycket kändisar som möjligt. Förra hösten utkämpade han vad som måste ha varit en av TV-historiens löjligaste fejder med George Clooney över pengarna från den ganska mediokra kändisgalan till förmån för de anhöriga till "9-11"-offren. Numera är det Rosie O'Donnells kampanj för homosexuellas rätt att adoptera som är O'Reillys kändisämne.

O'Reilly är en galjonsfigur för de kommersiella dygnet-runt-nyhetskabelkanaler som tagit upp konkurrensen med CNN. O'Reilly och hans gelikar på MSNBC, CNBC, CNN och liknande kanaler lockar visserligen försvinnande få tittare jämfört med nyhetssändningarna på eter-TV, men eftersom fragmentering är tidens medlodi så kan O'Reilly och andra lågbudgetpajaser inte bara hösta in friskt med pengar, de ger dessutom en ursäkt till eter-TV-bolagen att minska sina nyhetssatsningar, en utveckling som tydliggjordes under de senaste dagarnas turer där ABC försökte värva komikern David Letterman för att kunna lägga ner det långlivade nyhetsprogrammet Nightline.

Nightline har sina brister, men det är i alla fall ett riktigt nyhetsprogram. O'Reillys program låtsas vara ett provokativt nyhetsprogram men är egentligen bara ett dåligt pesudo-nyhetsprogram.

Läs mer om nyhetskabel-TV-kanalernas tramserier i en utmärkt artikel av Bostons främste mediakritiker, Dan Kennedy.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America