Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuBOSTON

Swift säjer No mas!

020322

Massachusetts tillförordnade guvernör Jane Swift drar sig ur det republikanska primärvalet mot Mitt Romney.

Beskedet kom efter några veckors spekulationer om hurvida Romney skulle ställa upp eller inte. Under tiden försäkrade Swift att hon var inställd på att kandidera oavsett Romneys beslut. När en opinionsundersökning visade att 75% av förmodade republikanska primärvalsväljare stödde Romney insåg Swift antagligen att slaget var förlorat.

Romney är en affärsman som etablerat sig som en s.k. "turn-around-specialist", en person som kan göra krisdrabbade företag framgångsrika. Hans senaste bedrift var att rädda de olympiska spelen i Salt Lake City från vanära efter vanskötsel och korruption i den lokala OS-kommitten uppdagats. Som republikansk guvernörskandidat ställs Romney inför en än svårare uppgift, nämligen att blåsa liv i Massachusetts avdankade republikaner. Om han lyckas med det och vinner höstens val blir hans belöning att ta över en delstat med svåra budgetproblem och mäktiga intressegrupper med oräkneliga heliga kor.

Vem som blir Romneys demokratiske motståndare återstår att se. Det partiets kandidatfält är välbefolkat men saknar den strålglans och administrativa kompetens som Romney bevisligen besitter. I gengäld är flera av dem väl insyltade i Massachusetts kompiskorrumperade politiska vardag och kan moblisera ansenliga kampanjresurser i form av fotfolk, "endorsements" och sannolikt också pengar. Det kommer således att bli en mycket brutal valkampanj. Å andra sidan, vilken kampanj är inte det?

Swifts reträtt från primärvalet sätter punkt för den s.k. Welducci-regimens era. Den inleddes med William Welds seger 1990 och var till en början en vitamininjektion för en delstat som drabbats hårt av försvarsnedskärningar, strukturomvandlingar inom datorbranschen och guvernör Michael Dukakis fiskala vanskötsel. Weld sänkte envetet skatter och lyckades i viss mån tvätta bort delstatens rykte om att vara Taxachusetts.

Snart förföll dock den republikanska delstatsregeringen till att huvudsakligen dela ut eftertraktade ämbeten till politiskt allierade. Kanske mest förödande var samröret med Teamsters Local 25 i Bostonstadsdelen Charlestown. Fackklubben står i fokus för federala brottsundersökningar främst rörande utpressning och andra oegentligheter i samband med filminspelningar i Massachusetts.

1998 besegrade Welds viceguvernör Paul Cellucci en svag demokratisk kandidat men det stod snabbt klart att han mest var intresserade av att hitta ett nytt jobb. När hans bekante George W. Bush vann fick han vad han sökte: ambassadörsposten i Kanada (egentligen ville Cellucci antagligen bli minister i Bushs regering men hans politiska och personliga ballast var milt uttryckt för mycket för Bush).

Celluccis viceguvernör Swift tog över efter den letargiske Cellucci och åtnjöt efter en turbulent start en uppgång i opinionsundersökningarna sommaren 2001, när hon födde ett par tvillingar. Knappt hann hon återvända till jobbet som tillförordnad guvernör innan problemen överväldigade henne. Efter att ha misslyckats med att leva upp till stundens allvar efter "9-11" drogs hon in i en segsliten maktkamp i en av delstatens kvasi-offentliga organisationer. Oförmögen att bidra med vare sig övertygande ledarskap eller lockande visioner rasade Swifts populäritet och så snart som rykten om att Romney skulle ställa upp i valet blev hon något av en "walking dead".
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America