Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSAMHäLLE

Situationen i nationen

020421

Bush, The Rock, Greg the Bunny, AOL Time Warner, katolska kyrkan och mer. Buckle up for safety.

George W. Bush får i dagarna en massa kritik från professionella tyckare inom den amerikanska högern. På klagolistan står bland annat de nya ståltullarna, undfallenheten gentemot Arafat, textilimportrestriktioner och presidentens svårighet att vinna stöd i senaten.

Jag säger inte att de har fel i sak, men med republikanernas knappa marginal i representanthuset är det inte helt förvånande att presidenten slänger några köttben till strategiska grupper, s.s. stål- och textilindustrin. Det är egentligen bara en förlängning av den strategi han använde för att vinna det demokratiska fästet i West Virginia i valet 2000. Den gången handlade det huvudsakligen om kol, vilket gjorde handelsaspekten mindre brännande.

Man ska inte inbilla sig att det enkom är republikanerna som spelar det spelet. Den antagligen främsta anledningen till att Vermont-senatorn och ärke-yankeen James Jeffords lämnade republikanerna och gav senatsmajoriteten till demokraterna var att hans republikanska partivänner inte ville förlänga den s.k. mejeripakten. Den håller på konstlad väg priset uppe för mjök, till men för amerikanska konsumenter men till båtnad för Jeffords väljare i Vermont, där mejeribönderna fortfarande är inflytelserika. Demokraterna gav honom pakten och Jeffords gav dem senatsmajoriteten.

Det bästa men för alla inblandade parter svåraste sättet att tackla amerikanska protektionism är inte att starta handelskrig utan att underteckna breda handelsavtal som splittrar och isolerar mäktiga särintressen som stål-, timmer- och sockerindustrierna. Nafta är ett bra exempel. Om det avtalet utformats som en serie branschspecifika avtal så hade inte ett enda av dem gått igenom. Som paket var det dock för bra för att säga nej till, både för USA och Mexiko.

Bushs velande under de första dagarna av Israels välmotiverade offensiv mot de palestinska terroristerna var inte upplyftande att skåda, men i slutändan vann han på poäng. Som konservative Bush-lojalisten Michael Kelly påpekat så genomförde Bushadministrationen den diplomatiska resa som USAs allierade efterlyst och med det förväntade resultatet: Inte en enda arabstat är villig att göra ett dyft för att föra fredsprocessen framåt. Under tiden kunde IDF tillfoga terroristerna svåra förluster, inklusive gripandet av flera högt uppsatta ledare.

Palestinerna klagar visst över att USA är "partisk" i konflikten mellan Israel och arabstaterna. Samma palestiner som dansande firade Al Qaidas terrorattacker mot USA den elfte september förra året. Gå och klura på den.

Foxs nya TV-serie Greg the Bunny är kanske inte direkt en homerun, men det är den bästa sitcom-en på bra länge. Serien är ungefär som mupparna, fast bra mycket vulgärare. I huvudrollerna återfinns Seth Green (som spelade Doctor Evils son i Austin Powers-filmerna) och Eugene Levy ("pappan" i American Pie-filmerna. Say no more). Blah.

Foxs kabelkanal Fox Fx har slagit TV-dramavärlden med häpnad med sin nya, tuffa polisserie "The Shield" som handlar om ett gäng tämligen korrupta snutar i Los Angeles och deras mer laglydiga kollegor och antagonister.

Sveriges kronprinsessa har börjat plugga på Uppsala universitet. Kursen hon läser är en europeisk specialitet: Kapitulations- och kollaborationsforskning.

När AOL och Time Warner tillkännagav att de hade för avsikt att gå samman förutspådde jag att det inte skulle bli av. Jag såg det som en uppgörelse som gynnade cheferna för de bägge jättarna, på ägarnas bekostnad. Nu, två senare och ett år efter att sammanslagningen blev ett faktum är dagsnoteringen att affären var ett fiasko - för Time Warners ägare. Jag har alltid anat att Ted Turner borde lyssna mer på mig.

Börsnoterade WWF Entertainment har ett svårt år bakom sig: Sjunkande tittar- och åskådarsiffror, den misslyckade proffsfotbollsligan XFL och bristande kreativitet i brottningsshowerna. Kanske har WWFE lyckats vända trenden. Nya filmen "The Scorpion King" med brottningsstjärnan The Rock (Dwayne Johnson) i huvudrollen drog in cirka $36 miljoner första helgen. "The Scorpion King", som är en slags halv-prequel till "The Return of the Mummy", kan enklast beskrivas som en uppdaterad Conan Barbaren. TSK krossade sina motstådare på USAs biografer och kan kanske återge WWF den strålglans det åtnjöt 1998-2000. Filmens bästa replik? "I kill half of them, you kill half of them. Okay, I'll kill all of them."

Plötsligt är Boston het som idrottsstad igen, för första gången sedan 1986. New England Patriots vann Superbowl i januari, Boston Celtics och Boston Bruins spelar i slutspelen i NBA och NHL medan Boston Red Sox går fram som en slåttermaskin i basebollen. Okej, Red Sox kommer garanterat att balla ur innan säsongen är över men det är skoj så länge det varar.

Patiots har dessutom löst den svåra frågan om Drew Bledsoe, stjärnquarterbacken som skadades och ersattes av unga talangen Tom Brady. Patriots har nu skickat Bledsoe till Buffalo Bills i utbyte mot Bills första dragning i nästa års "draft".

Den katolska kyrkan i USA fortsätter att löpa ett välförtjänt massmedialt gatlopp för sin solkiga, måhända rent av kriminella hantering av präster som under flera decennier förgrep sig på barn, främst tonårspojkar. Kyrkans MO blev att skicka prästerna i fråga från församling till församling. Varje gång intygade biskoprna, som kände till övergreppen, att det inte förelåg några problem alls. Nu gör det det. Skadeståndsmålen hopar sig, åklagare överväger att starta brottsmål mot särskilt insyltade kardinaler. Samtidigt rasar debatten om vad kyrkan kan och bör göra för att förhindra framtida övergrepp. Mitt tips: Slå en signal till pojkscouterna.

Kan aprilvädret i Boston bli mer ostadigt? Hällregn, snöstormar, sommarhetta, höstkyla.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America