Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuKRIGET

Krig. Nu. Tack.

2002-09-01

Efter den snabba segern i Afghanistan har kriget mot den muslimska terrorn gått i stå. Har presidenten överhuvudtaget för avsikt att fortsätta det?

Det sista jag trodde skulle hända efter den 11 september i fjol var att president Bush skulle förlora stridslusten. Men det förefaller vara exakt vad som hänt. Kriget mot Irak, som redan borde ha genomförts, blir kanske inte av överhuvudataget. De saudiska prinsar som finansierade Osama bin-Ladens terror sitter säkra och pöser i sina palats. Irans öppna stöd av otaliga muslimska terrorgrupper fortsätter obehindrat.

Att det folkliga stödet i USA för ett krig mot Irak nu sviktar beror enbart på att presidenten praktiskt taget lagt krigsförberedelserna på hyllan. Det tycks som att EU- och arabländernas reflexmässiga motstånd mot ett krig har förmått Bush att lägga om kursen. Det är om så är fallet både obegripligt och oförsvarligt.

Att störta Saddam Hussein är inte bara bra för att det just störtar Saddam Hussein. Det är framförallt bra för att det ger USA en bas med landgränser mitt emellan de fanatiska muslimska ledarna i Saudi-Arabien och Iran. En sekulär regering lierad med USA i Bagdad kommer med all sannolik att skrämma det saudiska kungahuset bort från dess fundamentalistiska flirtar. Och om det inte gör det, tja, om amerikanarna gillar invasionen av Irak så kommer de att älska erövrandet av Saudi-Arabien.

I vanlig ordning försöker en del kommentatorer att hajpa den irakiska armens stridsduglighet. Det är trams. Kriget mot Irak kommer inte att bli en David mot Goliat, utan snarare "bröderna Goliat styckar Davids lik". Iraks krigsmakt kommer att kollapsa så snart den amerikanska invasionen inleds. Och varför inte? Man kan förstå att de många amerika-hatarna i världen gärna ser att irakerna offrar sig i ett krig mot USA. Mer realistiskt lär de dock sätta nya rekord i masskapitulation. De allra flesta människor i Irak lär vara betydligt mer intresserade av att döda Hussein än att dö för honom.

Problemet här är inte bristande amerikansk förmåga, utan bristande beslutsamhet. Om Bush framhärdar med sin icke-militära politik så kommer han själv att få uppleva ett regimskifte 2004.

Tick-tock.

Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America