Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSPORT

Höstriter

2002-09-01

Hösten äro den bästa av amerikanska årstider, ty då spelas det fotboll. Och i Ann Arbor, Michigan, fick säsongen en kanonstart när Michigan Wolverines med knapp nöd och i sista sekunden besegrade Washington Huskies.

Det är inga små förväntningar som de unga universitetsspelarna i USA bär på sina axlar. 110 000 åskådare fyllde precis som vanligt Wolverines hemmastadiom när laget tog sig an besökande Huskies. Båda lagen anses av expertis tillhöra nationens 10-12 bästa vilket gjorde de båda lagens säsongspremiär både osannolikt tuff och betydelsefull.

Den högsta collegeserien, NCAA Division 1-A, har drygt 110 lag, men säsongen är blott elva matcher lång. Det i kombination med en traditionsbunden avsaknad av ett formellt slutspel, gör att varje match i praktiken är en slutspelsmatch. Det räcker med en förlust för att ett lag ska missa chansen att bli korad till riksmästare ("National champion", i amerikansk jargong).

Michigan tog snabbt kommandot i matchen med två touchdowns, men Huskies lyckades reducera till 14-13. I andra halvlek tog Washington ledningen med en långpassning som med minsta möjliga marginal passerade två Michigan-försvarare innan den fångades av en Husky. Micigan svarade med ännu en touchdown som gav laget en kortlivad 20-21 ledning, men Huskies återtog snabbt ledningen med ett field goal.

Spänningen stegrades ytterligare när Michigan i sista kvarten än en gång tog ledningen, 28-23, bara för att tappa den när Huskies gjorde en touchdown. Med mindre än två minuter kvar av matchen missade Michigan ett till synes enkelt field goal försök som skulle ha givit Wolverines ledningen om det lyckats.

Det var den tredje field-goal sparken som Michigan missade i matchen. De två första av en Philip Brabbs, det tredje av en ersättare.

Ett hårt kämpande Michigan försvar gav Wolverines anfall en sista chans att vinna matchen. Med mindre än en minut kvar började laget en desperat marsch mot Washingtons målområde. Vid Washingtons 42-yardslinje körde de dock fast.

Då begick Washington ett dramatiskt misstag när lagets försvar bytte spelare. Kvar på planen blev tolv försvarare, en mer än vad reglerna tillåter och som straff tvingades Huskies att backa 15 yards.

Det innebar att Wolverines kunde vinna matchen om de lyckades sparka ett fieldgoal från 44 yards, i stället för näst intill omöjliga 59 yards. In på planen sprang Wolverines kicker Brabbs, den unge mannen som redan missat två field goal försök. Inför 110 000 andlösa fans vann Brabbs matchen med en perfekt spark mitt emellan stolparna.

Michigan 31, Washington 29.

För Michigan lever drömmen om riksmästerskapet, medan Washington måste omgruppera och koncentrera sig på att vinna sin grupp, Pac-10.

Senare på kvällen vann Georgia med 31-28 över Clemson, i en holmgång som liknade Michigan och Washingtons. Längre söderut krossade regerande mästarna Miami lilla Florida A&M med 63-17. Florida State visade att laget är tillbaka efter en medioker säsong förra året. Trots att Seminoles begick massor av misstag slog de enkelt Virginia med 40-19, främst tack vare en pulveriserande offensiv linje och flyfotade, brutala försvarare.

Hösten är den bästa av tider.

Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America