Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSPORT

Kung Drew och världsmästarna

2002-10-01

Drew Bledsoe har uppenbarligen några kilometrar kvar i sin mäktiga högerarm, men återstår det någonting alls av hans gamla arbetsgivare New England Patriots markförsvar?

Ett av de många intressanta kapitlen under Patriots marsch mot Superbowl-mästerskapet förra säsongen var kampen om jobbet som lagets quarterback. Bledsoe hade under hela sin proffskarriär, som startade 1993, varit Patriots oomstridde offensiva härförare när han under fjolårssäsongens andra match ådrog sig livshotande skador efter en våldsam men regelmässig tackling. Bledsoe ersattes av den unge andraårsspelaren Tom Brady och resten är som bekant historia. Brady ledde Patriots till en synnerligen otippad Superbowl-seger och Bledsoes bidrag inskränktes till att undsätta sina lagkamrater i semifinalen efter att Brady skadats lindrigt.

Efter säsongen skickade Patriots Bledsoe till Buffalo Bills i utbyte mot Bills förstaval i årets spelar-draft. Det var ett bittert slut för den omtumlande Bledsoe-eran, en period där laget gick från att vara ligans bottenskrap till att ge Brett Favres Green Bay Packers en tuff match i Super Bowl 1997, för att sedan åter sjunka i tabellerna i takt med att lagets toppspelare gick till andra klubbar eller i pension.

2000 blev ett nytt trendbrott för Patriots, och början till slutet för Red-White-and-Drew när Bill Belichick utnämndes till coach. Belichick hade länge arbetat som assisterande coach för legendariske coachen Bill Parcells, som bossade Patriots till Superbowl-matchen mot Green Bay. Belichick hade till skillnad från Parcells inte mycket till övers för Bledsoes vertikala spelstil med riskabla djupledspassningar som kännetecken. Belichick föredrog i stället ett metodiskt, tålamodigt och försiktigt system som passade Bledsoe illa. Under Belichicks första säsong som Patriots coach vann laget blott fem av sina sexton matcher, samtliga med Bledsoe som quarterback.

Brady å andra sidan frodades säsongen därpå i Belichiks dink-and-dunk-anfall. Snabba och precisa kortpassningar är Bradys starka sida och med hjälp av den fenomenala och fortfarande kraftigt underskattade Troy Brown som främste passningsmottagare kunde han lotsa Patriots hela vägen till Superbowl-seger.

Patriots ägare och coacher måste ha betraktat Bledsoe som förbrukat kapital när de skeppade iväg honom till ett lag i Patriots division (NFL har åtta divisioner med fyra lag i vardera. I AFC East spelar Buffalo, New England, New York Jets och Miami Dolphins). Förmodligen utgick de ifrån att Bledsoe malts sönder av att år efter år spela bakom läckande offensiva linjer. Patriots ledning bedrog sig.

Fyra matcher in på årets säsong leder Drew Bledsoe ligan i passade yards och ligger tvåa i touchdown-passningar (efter Brady, lustigt nog). Bledsoe har inte bara bevisat att han kan sula en boll som få andra, han har dessutom demonstrerat sina ledaregenskaper genom att dirigera sitt lag till två segrar i sudden-death (han har nu kastat fler touchdown-passningar i sudden-death än någon annan quarterback i NFLs historia).

Han står i spetsen för ett lag med en spännande blandning av hungriga nykomlingar (Travis Henry, Peerless Price, Josh Reed) och luttrade veteraner (Eric Moulds, Jay Riemersma, Larry Centers). Han har i Buffalo redan visat prov på såväl sin legendariska stryktålighet och offervilja som sin plötsligt återvunna rörlighet.

Samtidigt har regerande mästarna Patriots flygande start (30-14 mot Pittsburgh Steelers och 44-7 mot New York Jets) kommit av sig. En knapp seger mot Kansas City Chiefs följdes av ett klart nederlag mot San Diego Chargers. Både Chargers och Chiefs kunde springa med bollen mer eller efter behag mot Patriots, en svaghet som de regerande mästarna måste fixa för att ha en chans att försvara sin titel.

Oförmågan att stoppa motstådarnas springspel beror förmodligen främst på att mittlåsen Roman Phipher, Teddy Bruschi och Ted Johnson nötts ner efter flera år av våldsamma kollisioner. Runningbackar som lyckas ta sig förbi den defensiva linjen tycks i år inte ha nåra större problem att runda Bruschi och kompani. De defensiva backarna har dessutom varit förvånansvärt dåliga på att tackla bollhållaren.

För ett par veckor sedan, före Patriots match mot Kansas City, dryftade en bekant och jag lagets då enbart rosiga situation. Jag drog upp skador bland mittlåsen som New Englands främsta svaghet, men spekulerade att det kunde lösas genom att låta defensiva linjemansklippan Willie McGinest och safetyn Tebucky Jones ta sig an en del av mittlåsens uppgifter. Jag hade tvärfel. Inte nog med att Patriots trixande med försvarsuppställningarna har misslyckats med att stötta markförsvaret, det har därtill skapat öppningar för motståndarnas passningsspel.

Till råga på allt har Patriots dessutom tappat den udd laget hade på "special teams" förra året. I fjol gav special teams Patriots förmånliga situationer gång på gång. I år har skakiga special-teams-insatser gjort att Patriots hamnat i ofördelaktiga lägen.

Överhuvudtaget känns det som att Patriots har fjärmat sig från förra årets segerrecept: Malande anfall, segt försvar och explosiva special teams. I år försöker anfallet att vara explosivt medan försvaret mals ner och special teams segar.

Det är dock på tok för tidigt på säsongen för att gripas av panik, särskilt som Patriots faktiskt har vunnit tre av sina fyra första matcher. Så länge laget kan undvika allvarliga skador eller alltför många små naggande skador, har det i allra högsta grad de förutsättningar som krävs för att kunna vinna ett halvdussin matcher i november och december och därigenom ta sig till slutspel. Och väl där kan som bekant vad som helst hända, även om bollen inte är rund.

Men om Patriots inte får ordning på spelet så kan de mycket väl komma att skuffas åt sidan av Buffalo Bills och deras nya quarterback.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America