Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuSPORT

Patriots hittar förlorad form

2002-11-03

Efter en hisnande berg-och-dalbaneartad första halva av säsongen är New England Patriots med i kampen om en slutspelsmatch. Är det upplagt för en ny marsch till Super Bowl?

"What do the New England Patriots have in common with a $20 whore?"

"They perform better when they don't get any respect."


Lyssnarbidrag till Bostons ledande sportpratradiostation WEEI 850 AM.


Med den metaforiska kniven på strupen, efter fyra raka förluster och med en bortamatch mot rivalen Buffalo Bills på schemat övergav Patriots sitt allt sämre fungerande utspridda, vertikala anfallsspel och återgick i stället till det recept som var så framgågsrikt förra året: Tunga löpningar i mitten och snabba kortpassningar på kanterna. Parat med ett pånyfött försvarsspel och adekvata s.k. "special teams" resulterade det i en förkrossande och förvånande 38-7 seger över Bills.

Matchen salufördes som Bledsoe Bowl I - det första mötet mellan Patriots och lagets förre quarterback Drew Bledsoe - men blev i stället en Brady Bowl. Patriots nuvarande quarterback Tom Brady utnyttjade det återupplivade springspelet, 114 yards på 35 löpningar, och Bills erbarmligt usla tacklingar till att skära sönder hemmalagets försvar. Av Bradys fenomenala fyra touchdownpassningar var den till Kevin Faulk i tredje kvarten både typisk och matchavgörande: Faulk fångade en kort s.k. screenpassning och tog sig med hjälp av fyra vältajmade blockar (de två viktigaste av Damien Woody och Joe Andruzzi) längs sidlinjen till Buffalos endzone för en 45-yards-touchdown och ledning 24-7.

Defensivt skaffade sig Patriots taktiska övertag genom att använda sällan skådade försvarsformationer, däribland en i vilken samtliga försvarsspelare stod upprätta, något som försvårade blockeringarna för Bills offensiva linjespelare (140-kiloskolosserna i mitten).

Vad som särskiljde matchen från Patriots fyra föregående var inte bara taktiska drag utan minst lika mycket glöd och kampanda. Tidigare under säsongen tycktes många av Patriots ha svårt att tro att de spelade så dåligt som de faktiskt gjorde, de föreföll vänta på att en lagkamrat skulle greja skivan. När de kämpade gjorde de det inte sällan oorganiserat och såg närmast desperat flaxande ut.

Mot Bills liknande Patriots en metodiskt malande maskin, en ohejdbar ångvält där veteraner som Willie McGinest, Tedy Bruschi, Ted Johnson, Ty Law och Lawyer Milloy kramade livet ur Bills framstötar. Det skadade inte att Bills dessutom missade tre field goal-försök som tillsammans kunde ha givit Bills nio poäng.

Var segern mot Bills en utslocknandes vulkan sista utbrott eller är det en vändpunkt i Patriots säsong? Även i fjol inledde laget svagt, men avslutade med sju raka segrar i grundserien och sedan tre i slutspelet för att avslutningsvis vinna Super Bowl mot Saint Louis Rams. Att upprepa den bedriften är en nästan övermänsklig uppgift, men Patriots har med segern mot Bills bäddat för en stark avslutning, tack vare hemmamatcher mot säsongsmotståndarna i andra halvan av säsongen.

Segern mot Bills torde också ha slätat över eventuell osämja i omklädningsrummet. Efter förlusten mot Denver Broncos veckan före matchen mot Bills riktade Brady vad som uppfattades som kritik av icke namnngivna medspelares laganda och segervilja. Med utklassningen av Bills kan Patriots nu lämna den första halvan av säsongen bakom sig och fokusera på nästa match: Borta mot Chicago Bears.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America