Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuBOSTON

Skottet som skakade Boston

Boston har skakats av en våldsam gänguppgörelse. Mitt på blanka eftermiddagen, i det fashionabla Copley Mall, drabbade medlemmar fran två gäng samman. Handgemäng eskalerade till ett knivhugg som ledde till att ett skott avfyrades. En yngling träffades och flydde från platsen men kunde senare föras till sjukhus och överlevde. Gärningsmannen greps efter att ha identifierats med hjälp av köpcentrets övervakningskameror.

Händelsen har fått stor uppmarksamhet av två anledningar. Dels har gängvåldet minskat betydligt under de senaste fem-sex åren, till en så ringa omfattning att det knappt ens uppmärksammas längre av media. Därtill är Copley Mall vanligtvis ansett som den kanske säkraste platsen i hela staden. Det övervakas av ett stort antal vakter, beväpnade och obeväpnade, uniformerade och civilklädda.

Dock frekventeras köpcentret på eftermiddagarna, efter skoldagens slut men före rusningstrafiken, av stora grupper ungdomar. De är nästan aldrig hotfulla, men deras närvaro ökar onekligen risken for att fel personer ska stöta på varandra. Ett sådant möte förefaller ha varit den direkta orsaken till slagsmålet.

Bakom köpcentret ligger Tent City, ett bostadskomplex byggt på 70-talet för låginkomsttagare. Den skottskadade ynglingen och hans kompisar bor i komplexet. Gänget som enligt ögonvittnen startade bråket gör det däremot inte. Hornets, som de kallar sig, hör hemma på Massachusetts Avenue, där de enligt polisen langar narkotika och bit för bit tranger undan konkurrenter. Ungdomarna i Tent City utgör inte ett gäng i någon egentlig mening, just deras vägran att gå med i Hornets anses rent av som ett av skälen till konflikten.

Enligt uppgifter i Bostons tidningar skördade Hornets våldskampanj sitt första dödsoffer så tidigt som i maj förra året. Mot bakgrund av den i övrigt framgångsrika kampen mot gatugängen ar det ytterst förvånande att polisen inte slagit till hårdare mot Hornets. Liknande polisiär slapphäntet mot ett gäng rastlösa ungdomar i South Boston förra sommaren ledde till att ett antal poliser omplacerades efter att stadsdelsaktivister protesterat till polisledningen i Boston.

Tveklöst kommer Hornets ledare att gripas och såsmåningom avtjäna långa fängelsestraff. Mindre givet är hur händelsen kommer att påverka Bostonborna, bortskämda som vi är med låg, för de flesta knappt märkbar våldsbrottslighet.

Incidenten: Boston Globe - Boston Herald

Efterspelet och analyserna: "Hornets trotsar gatans lag" - Boston Globe | En ny generation gängmedlemmar skapar problem för veteranerna - Boston Globe | Copley Mall efter skottlossningen - Boston Herald | Våldsoffer kan komma att åtalas - Boston Herald | Staden håller en hearing om gängvåldet - Boston TAB

Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America