Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky

Om Amerika.NuBOSTON

I världens fokus 2004

2002-11-13

Medan ett råkallt regn föll över staden tillkännagav demokraterna att partiet kommer att hålla sitt konvent 2004 i Boston. För Boston innebär det en chans att visa upp staden för världens samlade mediakår.

Vad som avgjorde till Bostons fördel var enligt Democratic National Committee att staden redan fixat $20 miljoner i privat finansieringen av tillställningen. En annan bidragande orsak torde ha varit att demokraterna förlorade guvernörsvalet i Florida, en delstat som annars varit idealisk för ett partikonvent inför nästa presidentval.

Boston ansökte om att få vara värd åt konventet inför valet 2000, men kandidaturen den gången undergrävdes främst av den hopplösa trafiksituationen i samband med det gigantiska väg- och tunnelbyggnadsprojektet som allmänt går under namnet "the Big Dig". Projektet förväntas visserligen inte vara klart om två år, men väl så långt gånget att det inte kommer att hämma innerstadstrafiken på samma sätt som under de senaste fem, sex åren.

En annan fråga som gav Bostons representanter huvudbry förra gången handlade om stadens "diversity", d.v.s. i vilken utsträckning kvinnor och ickevita är delaktiga i stadens maktstrukturer. Något mindre än hälften av Bostons invånare är icke-hispaniska vita, men en mycket, mycket stor del av den ekonomiska, politiska och administrativa makten i Boston kontrolleras av vita, mest uppenbart av män av irländsk och italiensk börd (Bostons borgmästare Thomas Menino är t.ex. av italiensk börd, medan hans främsta motståndare - och forna bundsförvant - i stadspolitiken är Jim Kelly, av irländsk börd). På något sätt lyckades stadens representanter - eller de 20 miljonerna - övertyga DNC om att Boston visst är "diverse".

Särskilt ljuvligt kan det bli för John Kerry, mångmiljonär och senator för Massachusetts som aspirerar på att bli demokraternas presidentkandidat 2004. Med konventet i Boston kan han ge sin kampanj en strålande start på hemmaplan.

Nackdelen för demokraterna är förstås att republikanerna kan peka på demokraternas val av Boston som ett tecken på att de är samma Michael Dukakis-kloner som alltid (Dukakis var Massachusettsguvernören som gjorde ett lamt och misslyckat försök att besegra George Bush Sr. 1988).

För Boston är det likväl en fjäder i hatten att vinna ett prestigefyllt arrangemang och dessutom utan kontroverser. När staden nyligen fick Macworld 2004 hann det knappt tillkännages innan Apple deklarerade att det inte har för avsikt att delta. Förhoppningsvis kommer det demokratiska partiet att dyka upp för sitt eget konvent.
Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America