Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Tio senaste:

Valvaka 2008

Vådan av att avväpna laglydiga medborgare

Giuliani och Menino - mer som varandra än andra

Valvaka 2006: Kongressval, delstatsval, folkomröstningar

I Wal-Mart finns det sex Amerika

Djävulen bär Prada

Invånare och väljare i USA

Uppsagd i USA.

Kom. Hem. Nu.

Metros vulgära chefer väcker avsky
Med situationen under kontroll rullar motorcykelpoliserna i väg från platsen.

Fler bilder från incidenten.

Boston

Boston grundades 1630, är delstaten Massachusetts huvudstad och med 590 000 invånare dess i särklass största stad. Boston ligger söder om Charles River, med grannstaden Cambridge på andra sidan floden. Den omges av förstäderna Quincy, Newton, Brookline, Watertown, Sommerville m.fl.

Befolkning

Av stadens invånare är ca 50% vita, 25% svarta, 15% hispanic, 7% asiater medan resten tillhör andra rasgrupper eller kategorin "mer än en ras". Bland vita är irländare, italienare, greker, polacker och armenier bland de största grupperna, medan stadens hispanics huvudsakligen består av nyinflyttade från Brasilien, Karibien och Centralamerika.

Massmedia

Dagstidningar: Boston Globe (liberal broad-sheet, 414 000 ex/dag, 672 000 på söndagar, 2005). Boston Herald (konservativ tabloid, 231 000 ex om dagen, 153 000 på söndagar, 2005).

Globe ägs av New York Times och äger kabeltevestationen New England Cable News (NECN - uttalas "näcken") medan Boston Heralds moderbolag äger ett stort antal små lokaltidningar i och kring Boston.

Andra notervärda tidningar: Metro Boston, Boston Business Journal, Boston Phoenix, TAB. Dessutom existerar det ett antal tidningar som är etniskt baserade eller som är stadsdelstidningar.

Ledande radiostationer: WBZ (nyheter och prat), WRKO (nyheter och prat), WEEI (sport och prat), WXKS/Kiss 108 (pop), WJMN/Jammin' 94.5 (hip-hop), WJMX/Mix 98.5 ("adult contemporary"/pop), WBUR 90.9 (NPR/icke-kommersiell).

Boston med omnejd räknas som USAs åttonde största mediamarknad, räknat i antal lyssnare. Till skillnad från de flesta andra marknader domineras Boston av Entercom, inte av den än större radiojätten Clear Channel Communications.

Den kanske mest uppseendeväckande programförändringen de senaste åren är att Star 93.7 bytte namn till Mike och kör med det för stunden populära "Jack"-konceptet. Jack kommer ursrungligen från Kanada och består enkelt uttryckt av en himla massa DJ-lös hit-musik från 1970-talet och framåt.

Lyssnartips: Ägna gärna några minuter åt att lyssna på lokala program: WRKOs Howie Carr håller låda mellan 15.00 och 19.00 (AM 680), medan sportpratet domineras av "The Big Show" på WEEI (AM 850) 14.00 - 18.00. Den legendariske chockradiogiganten Howard Stern höll till på rockstationen WBCN (FM 104.1) tills han i januari 2006 övergick till att sanda uteslutande via satellit. David Brudnoy (WBZ, AM 1030) räknades allmänt som Bostons bästa pratprogramvärd när han dog av cancer 2004.

Utbildning

Boston är tillsammans med grannstaden Cambridge USAs kanske främsta universitetsstad, med ett enormt utbud av universitet och högskolor. Mest kända är förstås Harvard och MIT, men även många andra skolor är värda att nämna, bland andra Boston College (ett av USAs främsta katolska universitet), Boston University, Northeastern, U-Mass Boston, Emerson, Tufts, Simmons och Berklee College of Music.

Av naturliga skäl saknar de flesta av Bostons skolor den campusmiljö som är vanligt förekommande i USA. Åtskilliga skolor i Bostons närområde erbjuder däremot den typen av upplevelse, t.ex. Brandeis och Bentley i Waltham och Babson i Wellesley.

Trots att Bostons skolor är en av hörnstenarna för stadens ekonomi är relationerna mellan stadens politiker och skolornas administratörer inte sällan spända. Detta beror på att ideella organisationer är skattebefriade i Massachusetts, vilket bland annat innebär att de inte betalar fastighetsskatt, en av de främsta intäkterna för de flesta amerikanska samhällen. För att undvika att alltför stora påfrestningar i relationerna med sina hemstäder deltar de flesta skolor i s.k. PILOT-program (Payments In Lieu of Taxes), en slags frivillig goodwill-skatt.

Bostons grund- och gymnasieskolor är något förvånande av synnerligen bristfällig kvalitet, medan grannstäderna Brookline och Newton har skolor som hör till USA bästa. Ett antal privata och religiösa (främst judiska och katolska) friskolor erbjuder alternativ till Bostons offentliga skolor, men saknar helt skattefinansiering och är därför utom räckhåll för de flesta av stadens elever.

Idrott

Bostons största professionella idrottslag är New England Patriots (fotboll/NFL) New England Revolution (soccer/MLS), Boston Celtics (basket/NBA), Boston Bruins (ishockey/NHL), Boston Red Sox (baseboll/MLB AL). Patriots och Revolution spelar på Gillette Stadium i Foxboro söder om Boston. Bruins och Celtics spelar i Fleet Center i centrala Boston och Red Sox spelar i Fenway Park i Boston.

Patriots och Revolution ägs av familjen Kraft, Red Sox av ett gäng nöjesindustrimoguler, Bruins av mångmiljonären Jeremy Jacobs medan Celtics nyligen köptes av en grupp lokala affärsmän till det facila priset av $450 miljoner. Suckers.

Red Sox har traditionellt varit New Englands främsta lag, men den rollen har under det senaste årtiondet mer eller mindre övertagits av Patriots. I själva Boston är dock Red Sox fortfarande kungar och om de vinner World Series (basebollens final) så kommer de säkerligen att bli regionens kelgrisar igen. Bruins har en jämförelsevis liten men i gengäld trogen kärna av fans medan Celtics har tappat mark rejält sedan Larry Birds dagar. Revolution åtnjuter ett icke ringa stöd i villaförorterna men får tills vidare räknas som stadens femte mest populära proffslag.

Idrottsliga framgångsperioder har sköljt över Boston. På 1950- och 1960-talen dominerade Celtics proffsbasketen, Bruins hade en mindre storhetsperiod på 1970-talet. 1984-86 smällde det till rejält när Bruins, Celtics, Red Sox och Patriots nådde mästerskapsmatcherna i sina respektive idrotter. Därefter sjönk lagen tillbaka igen. Åren 2001 - 2004 visade sig bli de antagligen mest framgångsrika i stadens historia. 2001 vann Patriots sin första Super Bowl-titel. 2003 och 2004 vann laget igen och kom att betraktas som en s.k. dynasti, jämförbar med Dallas Cowboys a la tidigt 90-tal och Washington Redskins och San Francisco 49'ers på 80-talet. 2004 var också året som Red Sox vann basebollmästerskapet för första gången sedan 1918.

Boston har ett antal framstående lag i collegeidrotten, framförallt i ishockey där Boston College och Boston University stadigt ligger i den absoluta toppen och även Northeastern och Harvard har konkurrenskraftiga lag. Boston College har dessutom ett mycket bra fotbollslag i den tuffa ligan Big East (med topplag som Miami Hurricanes och Virginia Tech), medan Northeastern och Harvard spelar på lägre nivåer (Atlantic 10 respektive Ivy League).

På radio:
Patriots, WBCN
Bruins, WBZ
Celtics, WRKO
Red Sox, WEEI
Revolution, WEEI, med WRKO som reserv vid tablåkonflikter

Underhållning

Den ledande partygatan är Lansdowne Street mellan Fenway Park och Kenmore Square. Ett flertal barer och klubbar samt det stora underhållnings komplexet Jillian's håller till där.

Theatre District med barer, restauranter, nattklubbar, komediklubbar och - förstås - teatrar tilltalar i huvudsak en något äldre publik än vad Lansdowne gör.

Ett populärt kluster av barer och restauranter, bland annat Hooters, återfinns vid Fleet Center och ytterligare en samling längs Boylston Street.

På andra sidan floden lockar Harvard Square med ett eget utbud av barer, restauranter, klubbar och otaliga kemiskt preparerade individer.

Utöver de ovan nämnda samlingarna av nöjesetablissemang finns naturligtvis åtskilliga fler.

Boston stoltserar med inte mindre än två stora och moderna multiplex-biografer, AMCs Fenway 13 (som alltså har 13 dukar) ett par kvarter från Kenmore Square och den avsevärt större Loews Theatres (19 dukar) vid Boston Common i centrala Boston, alldeles intill Theatre District.

För en annan form av underhållning svarar de många etniska paraderna och festivalerna. Störst är den karibiska i Dorchester medan den mest kända antagligen är St. Patrick's Day i South Boston.

Under sommarmånaderna arrangeras flera evenemang vid The Esplanade längs Charles River: Filmvisningar, konserter, uppträdanden och förstås det gigantiska nationaldagsfirandet med avslutande fyrverkeri.

Shopping

Boston har fyra kommersstråk som borde tilltala de flesta besökare. Det mest uppenbara och självklara är Newbury Street, en centralt belägen gata med klassiska brownstone-byggnader och otaliga hippa butiker. Det är en gata främst för de unga, vackra, bemedlade och über-coola, men även vi andra kan ha behållning av att gå dit.

Ett stenkast från Newbury Street ligger Copley Place och Prudential Center, två köpcentra som sammanlänkas av en inglasad gångbro. Butikerna är huvudsaklingen vad amerikanarna brukar kalla "upscale", d.v.s. dyra, som vi brukar säga på svenska: Tiffany, Sachs Fifth Avenue m.fl.

För shopping av en annan karaktär i en annan miljö rekommenderas Downtown Crossing och intilliggande gator. Där återfinns mer jordnära affärer, som Filene's och Macy's, storboklådorna Borders och Barnes & Noble samt åtskilliga butiker som kan beskrivas som "urban".

Det fjärde stället som kan vara av intresse är Cambridgeside Galleria. "The Galleria" har ett rikt utbud av butiker och en väldigt blandad men huvudsakligen yngre kundbas. Det är inte för inte som stället ibland kallas "the Gangeria".

Trafik

Boston har ett väl utbyggt kollektivtrafiksystem med bussar, pendeltåg, tunnelbana och spårvagnar. Kollektivtrafiken sköts av MBTA (Massachusetts Bay Transit Authority), vanligen kallat "the T". "Take the T" syftar vanligtvis specifikt på tunnelbana och spårvagn. En rättvisande sammanfattning av kollektivtrafiken i Boston är att den är billig men inte särskilt modern.

MBTA har f.ö. en egen poliskår som ansvarar för säkerheten. Poängen med att ha en särskild poliskår är att insatserna kan övervakas trots att de spänner Över ett antal olika jurisdiktioner. Brottsligheten är generellt mycket låg på Bostons kollektivtrafik. Trivia: kåren leddes en gång i tiden av William Bratton som numera är polischef i Los Angeles och som innan dess tjänade som Rudolph Giulianis första polischef i New York.

På ön Logan alldels intill Boston ligger flygplatsen Logan International Airport.

Kring Boston löper den flerfiliga motorvägen Route 128/I-95. I nord-sydlig riktning löper I-93 genom staden. Massachusetts Turnpike/I-90 ("the Pike") är en betalmotorväg som löper västerut. Under rusningstrafik är självfallet samtliga tre nämnda vägar mycket tungt trafikerade. En del beräkningar gör gällande att Boston-trafikanter köar bort mest tid per capita i USA.

"Big Dig" kallas det enorma trafikbyggprojektet som startade 1991 och som syftar till att skapa ett bättre trafikflöde genom staden samt till och från Logan. Projektet är den största federala infrastruktursatsningen i USAs historia. Det är också ett av de mest försenade. Ursprungligen var det tänkt att stå färdigt 1997 till en kostnad av $2 miljarder. Nu beräknas det vara klart i slutet på 2004 (men kanske blir det 2007) till en kostnad av $12 - $15 miljarder. Under en tid var centrala Boston en hopplös trafikröra pga av den kombinerade effekten av tung trafik och byggnationerna. I och med att ett antal delprojektet äntligen färdigställts så är situationen i dag betydligt bättre.

Har du en åsikt om ovanstående artikel?


Vad heter Sveriges huvudstad?? (What's the name of Sweden's capital?)


Bilder från Boston

"Ambulance Chaser" - Utryckningsfordon i Boston

Stormen 7:e februari 2003

Larz Anderson Park vintern -03

Stormen 17:e februari 2003

Morgonen efter stormen 17:e februari 2003

Supporterupplopp oktober 2003

Bilder från Boston

Fler bilder från BostonArtiklar om Boston

David Brudnoy död

Boston Riots and the Tragic Death of Victoria Snelgrove

Polis dödar student efter firande spårar ur

Boston Red Sox vinner ALCS mot New York Yankees

Du måste tro det för att se det

Boston Red Sox mot New York Yankees i ALCS!

Tillbaka till ALCS! Boston Red Sox mosar Anaheim

Dear Kathy, Queen of Cops

Lyssnarstatistik för Boston våren 2004

Massachusetts polis laddad för kravaller

Parkeringstjuveri

Åsnorna kommer! Åsnorna kommer!

En hälsning från nationens och demokratins vagga

Polisen slår till mot MS-13 i Boston med omnejd

Langare vid Kenmore Square torskar dit

Många lådor små

Körkort till salu

Kaos kring konventet i Boston

Hennes majestäts polischef

En omstridd domares avsked

Borgmästaren och skattefrälset

Boston-Teamster erkänner brott

I världens fokus 2004

En republikan i Massachusetts

En dödlig dos BPD

Swift säjer No mas!

Fyllnadsval i Nionde

Gränsdragningsvåndor

Cincinnati-on-the-Charles?

Mamma men ändå samma samma?

Polisen som mitt i gatan står

Suspekta

Som sommaren i City 1990

Bostadsmarknad i obalans

Inte långt från Boston

Bostonbesökarens snabbguide

Gänget och yuppien

Från Brahminer till bussning

Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America