Amerika.Nu är en oregelbundet uppdaterad webskrift som med en konservativ prägel kommenterar samtidens USA.


Karin Henriksson spinner och har fel.


I dagens Svenska Dagbladet skriver tidningens USA-korrespondent Karin Henriksson att Arnold Schwarzenegger "sympatiserade med ett invandrarfientligt förslag - Förslag 187 som ledde till att den senaste republikanske guvernören Pete Wilson röstades bort." "Alla snackar om röstskolkaren", 2003-08-14

Det är en historieskrivning som den amerikanska vänstern och bolagshögern älskar. Olyckligtvis för Henriksson är den helt fel. Pete Wilson ställde p.g.a. av "term limits" överhuvudtaget inte upp i valet 1998.

Så här skrev Washington Post inför valet -98:

"The bad news is that, thanks to term limits, that popular Republican nostrum, Wilson can't run for a third term next year. Wilson's aides say their private polls show that, if he could run, he would beat any challenger, Republican or Democrat."

Sedan drar Henriksson till med en spekulation som jag förmodar att hon snappat upp i Beltway-journalisternas värld:

"Men för den ledande republikanen i landet, George W Bush i Vita huset, kommer utgången i det extraordinära valet i Kalifornien att bli mycket viktigt. Om Arnold Schwarzenegger vinner betyder det att Bush kan ha en chans att knipa den pålitligt mest demokratiska staten i presidentvalet nästa höst."

Hur Bushs segerchanser i Kalifornien skulle öka av att Schwarzenegger vinner ett val med långt mer än hundra kandidater - där 25% av rösterna mycket väl kan vara tillräckligt för att vinna - är en gåta som Henriksson helt avstår från att förklara.

Men måhända är det föga mer än att Washington DCs presskår vill smyga in sin scen i valet i Kalifornien. Det är en smula märkligt men inte särskilt uppseendeväckande jämfört med att Henriksson i artikeln använder uttrycket "invandrare utan papper". Man skulle kunna tro att det enklaste sättet att åtgärda brist på papper är att gå till OfficeDepot, men vad det handlar om är förstås illegala invandrare, av invandringsvänliga typer vanligtvis kallade "undocumented workers".

Det är svårt att förstå varför en journalist använder det sannolikt inkorrekta (något slags papper torde de flesta människor ha) och alldeles definitvt vaga "invandrare utan papper" i stället för det korrekta, precisa och värderingsneutrala "illegala invandrare".

2003-08-14 15:03:30


Nästa

Har du en åsikt om ovanstående artikel?


Vad heter Sveriges huvudstad?? (What's the name of Sweden's capital?)


Amerika Nu Amerika Nu Amerika Nu

Amerika.Nu - USA utan ursäkter

Photos from the U.S.: Picture America